Drożdżowa tarta z cukinią
Chrupiąca i delikatna tarta
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki ciepłej wody
- 50 g stopionego i ostudzonego masła
- 200 g mąki
- płaska łyżka cukru pudru
- jajko
- ok. 100 ml wody
- łyżeczka kwaśnej śmietany
- sól
farsz:
- cukinia
- por (biała część) pokrojony i podsmażony na maśle
- 200 g koziego twarożku
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 3 jajka
- sól, pieprz
- natka do dekoracji
Przygotowanie:1. Z drożdży, cukru i wody zrób zaczyn i odstaw na 15 min.
2. Dodaj resztę składników ciasta. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw, aby podwoiło objętość. Piekarnik rozgrzej do 200ºC.
3. Śmietanę połącz z jajkami, twarożkiem i porem, dopraw. Ciasto rozłóż z "marginesem" w natłuszczonej, wysypanej mąką formie.
4. Na cieście rozłóż farsz. Zagnij ciasto na farsz. Piecz najpierw ok. 15 min w 200ºC, po czym zmniejsz do 170°C i piecz ok. 30 min.