Drożdżowe racuchy z babcinego przepiśnika. "Diabelska woda" nada im wyjątkowej puszystości

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
70
Udostępnij
Racuchy
Racuchymateriały prasowe

Sekret babcinych racuchów drożdżowych

Składniki na racuchy z "diabelską wodą"

Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa
Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa123RF/PICSEL
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży w kostce
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • 40 ml czystego spirytusu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania domowych słodkości

  1. Pracę nad domowymi racuchami zaczynamy od aktywowania drożdży. By to zrobić, do miski wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy dwie łyżki cukru, pokruszone drożdże oraz pięć łyżek mąki pszennej.
  2. Całość lekko mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  3. W międzyczasie do dużego naczynia przesiewamy resztę mąki, wbijamy jedno jajko, dosypujemy cukier waniliowy, dolewamy resztę mleka oraz dodajemy zaczyn z drożdży.
  4. Ciasto zagniatamy dłońmi lub za pomocą specjalnego haka do wyrobów drożdżowych. Po skończonym wyrabianiu dodajemy alkohol i ponownie ugniatamy je tak, by dostało się do niego jak najwięcej powietrza.
  5. W kolejnym kroku ponownie przykrywamy ciasto i pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. Przygotowana mieszanka powinna podwoić swoją objętość.
  6. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i łyżką lub chochelką nakładamy ciasto, delikatnie je formując. Smażymy z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
  7. Gotowe racuchy przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Przekąskę podajemy posypaną cukrem pudrem, polaną syropem klonowym oraz ozdobioną ulubionymi owocami. Smacznego!
Przejdź na