Drożdżowe racuchy z babcinego przepiśnika. "Diabelska woda" nada im wyjątkowej puszystości
Im robimy się starsi, tym z większym sentymentem wracamy do dziecięcych wspomnień oraz przysmaków. Jednym z nich są racuchy na bazie ciasta drożdżowego, które babcie serwowały nam na późne śniadania lub w ramach słodkiej przekąski. Jeśli chcemy w pełni odwzorować ich smak oraz niepowtarzalną strukturę w domu, pamiętajmy o kluczowym składniku, którego babcie nigdy nie pomijały.
Spis treści:
Sekret babcinych racuchów drożdżowych
Domowe racuchy z ciasta drożdżowego to danie, ze zrobieniem którego poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Choć trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas wyrastania ciasta, smażenie nie zajmuje więcej niż kilka minut.
Te słodkie łakocie bardzo często kojarzą nam się z błogimi czasami dzieciństwa, spędzanymi w babcinej kuchni. Mimo wielu prób dokładnego odtworzenia ich smaku, często czegoś w nich brakuje. Okazuje się, że sekretem jest jeden tajny składnik. Mowa oczywiście o "diabelskiej wodzie", czyli kieliszku wódki lub spirytusu. To właśnie ten dodatek sprawia, że ciasto jest idealnie sprężyste, chrupiące i puchate jak chmurka.
Składniki na racuchy z "diabelską wodą"
Pachnące wanilią racuchy drożdżowe z babcinego przepisu wychodzą niesamowicie delikatne, puszyste w środku i pełne smaku. To doskonała przekąska, która przyciągnie do kuchni nawet największych łasuchów. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży w kostce
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- szczypta soli
- 40 ml czystego spirytusu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania domowych słodkości
- Pracę nad domowymi racuchami zaczynamy od aktywowania drożdży. By to zrobić, do miski wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy dwie łyżki cukru, pokruszone drożdże oraz pięć łyżek mąki pszennej.
- Całość lekko mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- W międzyczasie do dużego naczynia przesiewamy resztę mąki, wbijamy jedno jajko, dosypujemy cukier waniliowy, dolewamy resztę mleka oraz dodajemy zaczyn z drożdży.
- Ciasto zagniatamy dłońmi lub za pomocą specjalnego haka do wyrobów drożdżowych. Po skończonym wyrabianiu dodajemy alkohol i ponownie ugniatamy je tak, by dostało się do niego jak najwięcej powietrza.
- W kolejnym kroku ponownie przykrywamy ciasto i pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. Przygotowana mieszanka powinna podwoić swoją objętość.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i łyżką lub chochelką nakładamy ciasto, delikatnie je formując. Smażymy z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe racuchy przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Przekąskę podajemy posypaną cukrem pudrem, polaną syropem klonowym oraz ozdobioną ulubionymi owocami. Smacznego!
Sprawdź również: