Ekspresowe odświeżanie pączków. Proste patenty, by żaden się nie zmarnował

Domowe sposoby pomogą przedłużyć trwałość pączków
Domowe sposoby pomogą przedłużyć trwałość pączków123RF/PICSEL

Przechowywanie pączków

Zobacz również:

    Pączki - jak szybko je odświeżyć?

    W kilka sekund odświeżymy pączki w mikrofalówce
    W kilka sekund odświeżymy pączki w mikrofalówce123RF/PICSEL

    Patenty na wykorzystanie czerstwych pączków

    • Tosty francuskie - pączki kroimy w grube plastry, moczymy w mieszance z jajka i mleka, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na sporej ilości masła. Podajemy posypane cukrem lub z dodatkiem dżemu, konfitury, owoców lub kremu czekoladowego.
    • Ekspresowy deser - czerstwego pączka wkładamy do miseczki, zalewamy połową szklanki mleka, dodajemy miód i posypujemy migdałami oraz rodzynkami. Wysuszony deser wchłonie mleko, dzięki czemu stanie się miękki i łatwy do zjedzenia łyżeczką.
    • Zapiekany pudding - wczorajszego pączka kroimy w dość grube plastry, a następnie smarujemy masłem. W garnku podgrzewamy 1 szklankę mleka, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru białego. Mieszamy aż do zgęstnienia. W międzyczasie suszoną żurawinę namaczamy w rumie lub amaretto. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią pączki, posypujemy je żurawiną i zalewamy ugotowaną masą. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
    Menjar blanc – doskonały deserInteria Kulinaria