Reklama

Reklama

Drożdżowe z konfiturą i cynamonem

Prosty przepis na domowy wypiek.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 3 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki konfitury śliwkowej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Reklama

Kruszonka:

  • 2,5 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  •  2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Masło rozpuść w garnku, przestudź. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj do rozczynu, wymieszaj. Dodaj białka, mąkę, sól, wlej masło, wyrabiaj ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Konfiturę wymieszaj z cynamonem.

2. Ciasto rozwałkuj. Podziel na cztery części. Każdą posmaruj konfiturą, zwiń. Uformuj ciasto. Połącz składniki do kruszonki, posyp wierzch. Odstaw na 30 minut. Piecz 50 minut w 180˚C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje