Drożdżowe z konfiturą i cynamonem
Prosty przepis na domowy wypiek.
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 3 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- pół szklanki konfitury śliwkowej
- 2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 2,5 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Masło rozpuść w garnku, przestudź. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj do rozczynu, wymieszaj. Dodaj białka, mąkę, sól, wlej masło, wyrabiaj ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Konfiturę wymieszaj z cynamonem.
2. Ciasto rozwałkuj. Podziel na cztery części. Każdą posmaruj konfiturą, zwiń. Uformuj ciasto. Połącz składniki do kruszonki, posyp wierzch. Odstaw na 30 minut. Piecz 50 minut w 180˚C.