Drożdżowe z pistacjami
Masło stop, przestudź. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże.
Składniki na 16 sztuk:
- 10 dag masła, 200 ml mleka
- 40 dag mąki
- szczypta soli
- 2 dag drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 10 dag posiekanych pistacji
- tłuszcz do foremek
Sposób przygotowania:
1. Masło stop, przestudź. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj pistacje oraz jajko. Wlej mleko z drożdżami oraz masłem. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.
2. Wysokie żaroodporne foremki posmaruj tłuszczem. Napełnij je ciastem do 1/2 wysokości. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 25 minut.
Czas przygotowania: ok. 45 minut