Drożdżowiec pachnący wanilią
Pyszny!
Sposób przygotowania
1. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z cukrem. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Jajka umyj, rozbij i rozmieszaj trzepaczką. Drożdże pokrusz. Wszystkie składniki przełóż do miski, ale ich nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na noc.
2. Rano wsyp do miski z ciastem mąkę przesianą z solą i cukier waniliowy, wlej kilka kropli aromatu waniliowego. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj i przełóż je na blaszkę wy- łożoną pergaminem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na ok. 50 minut do podwojenia objętości.
3. Porzeczki umyj pod zimną bieżącą wodą, dokładnie je osusz na ręczniku papierowym, oderwij od gałązek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wzdłuż, pośrodku rozłóż porzeczki. Zawiń boki ciasta do środka i przełóż je do keksówki. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 1 godziny w 170 st. Oprósz cukrem pudrem i podawaj z owocami.