Reklama

Reklama

Drożdżowiec z jabłkami

Nikt się mu nie oprze.

Składniki:

  • 15 dag serka waniliowego
  • 5-6 jabłek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • mielony cynamon
  • 4 dag świeżych drożdży
  • po 10 dag masła i cukru
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • spora szczypta soli
  • żółtko do posmarowania

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mąki i cukru. Dolej tyle ciepłej wody, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól i resztę cukru. Dołóż wyrośnięty zaczyn, serek, masło oraz jajka. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.

Reklama

2. W tym czasie jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast wymieszaj z cukrem waniliowym oraz płaską łyżeczką cynamonu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na grubszy placek. Rozłóż jabłka. Zwiń. Strucle ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

3. Odstaw jeszcze na 20 minut. Potem piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje