Drożdżowiec z jabłkami
Nikt się mu nie oprze.
Składniki:
- 15 dag serka waniliowego
- 5-6 jabłek
- 1 op. cukru waniliowego
- mielony cynamon
- 4 dag świeżych drożdży
- po 10 dag masła i cukru
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- spora szczypta soli
- żółtko do posmarowania
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mąki i cukru. Dolej tyle ciepłej wody, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól i resztę cukru. Dołóż wyrośnięty zaczyn, serek, masło oraz jajka. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
2. W tym czasie jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast wymieszaj z cukrem waniliowym oraz płaską łyżeczką cynamonu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na grubszy placek. Rozłóż jabłka. Zwiń. Strucle ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
3. Odstaw jeszcze na 20 minut. Potem piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.