Reklama

Reklama

Duński deser jabłkowy "Dzieweczka w welonie"

Duńczycy nazywają ten pyszny deser jabłkowy "Bondepige med slør", co znaczy "Wiejska dziewczyna w welonie". Nazwa może wydawać się zabawna, ale smak jest doskonały. Bez żartów.


Reklama

Składniki:

  • 650 g jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 200 g pumpernikla
  • 20 g masła
  • 250g śmietany kremówki
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury malinowej

Przygotowanie:

Jabłka obrać pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem, sokiem jabłkowym i cytrynowym i zagotować. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu, ostudzić. Pumpernikiel pokruszyć, usmażyć na maśle, ostudzić. Śmietanę ubić, dodając cukier waniliowy. Pumpernikiel, jabłka, konfiturę malinową i śmietaną nakładać warstwami do salaterek. Podawać schłodzone.

Dowiedz się więcej na temat: Duński deser jabłkowy "Dzieweczka w welonie"

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje