Duński pasztet z wątróbki z grzankami
Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki - częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

Składniki
- wątróbka cielęca lub wieprzowa – 400 g
- surowy boczek – 200 g
- cebula – 1 średnia sztuka
- anchois – 4 – 5 filecików
- jajko – 1 sztuka
- mąka pszenna – 2 łyżki
- masło – ¼ kostki
- bulion wołowy – 200 ml
- mleko – 100 ml
- sól i pieprz – do smaku
- suszony tymianek – 1 łyżeczka
- chleb tostowy np. American Toast XXL Dan Cake
Sposób przygotowania
Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką i anchois. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótką chwilę podsmażyć. Następnie dodać bulion i mleko cały czas mieszając do zagotowania i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.
Smacznego!