Duszona czarna soczewica z warzywami i serem
Prosty, smaczny i bardzo pożywny obiad.

Składniki
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 cebula
- 1 mała młoda cukinia
- 1 świeża czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ¼ główki małej sałaty lodowej
- 5-6 gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 100 g sera np. Gouda MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i cukinię w średnią kostkę, a następnie podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, odcedzoną soczewicę, masło i parę minut poddusić, żeby smaki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, posiekaną sałatę, wymieszać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać utartym serem Gouda.
Smacznego!