Duży placek ziemniaczany Ewy Wachowicz. Przepis rodem ze Szwajcarii

Wiele osób, w tym ja, bardzo lubi placki ziemniaczane. Warto przygotować je na sposób helwecki, czyli rosti. Dość duży placek ziemniaczany może być zarówno samodzielną potrawą, jak i dodatkiem do dania głównego. Proponuję do smażenia użyć smalcu gęsiego, ponieważ ma on wiele walorów zdrowotnych, cennych zwłaszcza w okresie zimowym. Jeśli jednak nie macie takiego tłuszczu, to równie dobrze sprawdzi się smalec wieprzowy lub masło klarowane.

Rösti – szwajcarski placek ziemniaczany
Rösti – szwajcarski placek ziemniaczanymateriał partnera

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • smalec gęsi do smażenia
  • pomidorki do podania

Rösti - opis przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.
  2. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. 
  3. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.
  4. Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. 
  5. Nałożyć starte ziemniaki(patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). 
  6. Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok.20 minut. 
  7. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut. 
  8. Po usmażeniu, patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas