Fluffy pancakes - sprawdzony przepis na cudownie puszyste placuszki
Z tego prostego przepisu powstają naprawdę lekkie i puszyste naleśniki, które doskonale nadają się na pyszne śniadanie, a nawet na lekki obiad. Spróbuj też dodać dużą garść świeżych jagód do ciasta.
Jeśli szukasz tradycyjnego przepisu na puszyste "pankejki", dobrze trafiłaś. Ten jest sprawdzony, zapraszamy!
Składniki:
- 135 g mąki zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 130 ml mleka
- 1 duże jajko, lekko ubite
- 2 łyżki roztopionego masła (pozostawionego do lekkiego przestygnięcia) plus trochę do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder.
- W osobnej misce delikatnie wymieszaj mleko z jajkiem, a następnie dodaj roztopione masło.
- Wlej mieszaninę mleka do mieszanki mąki i za pomocą widelca ubijaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wszelkie grudki powinny dość szybko zniknąć. Odstaw ciasto na kilka minut.
- Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła. Gdy się rozpuści, dodawaj chochelkę ciasta (lub dwie, jeśli patelnia jest na tyle duża, że możesz usmażyć dwa placuski jednocześnie). Będą się wydawać bardzo grube, ale takie właśnie powinny być.
- Odczekaj około 3 minuty, aż wierzch naleśnika zacznie bulgotać, a brzegi zaczną się sklejać. Odwróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne dwie minuty, aż obie strony będą złotobrązowe, a naleśnik osiągnie grubość około 1 cm. Jeśli naleśnik jest zbyt ciemny, w następnej rundzie zmniejsz nieco ogień.
- Czynność powtarzaj aż do wykorzystania całego ciasta. Można trzymać naleśniki w cieple w lekko nagrzanym piekarniku, ale najlepiej smakują na świeżo.
- Podawaj z odrobiną syropu klonowego i dodatkowym masłem, jeśli lubisz. Możesz posypać placuszki cukrem pudrem. Możesz dodać dowolne owoce.
Polecamy również: Jak zrobić pyszne chruściki? Faworki z przepisu Ewy Wachowicz