Dwa miliony kalorii czyli Karmelove
Przepis pochodzi z bloga Magdy Steczkowskiej "Kocham Cię życie".
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie porcje i pieczemy w temp ok 180-200 st dwa placki o tej samej wielkości i formie. Mają mieć złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
- 0,5 śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 0,5 szklanki cukru pudru
Ubijamy śmietanę a pod koniec dodajemy powoli cukier puder. Ubitą śmietaną przekładamy ciasta.
Polewa:
Masa kajmakowa lub krówkowa w puszce płatki migdałowe orzechy włoskie Masę kajmakową wykładamy z puszki do rondelka i delikatnie podgrzewamy tak, żeby nie było grudek. Mieszamy bo inaczej się przypali. Jak będzie płynna wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi i orzechami.
Wstawiamy do lodówki i jeżeli mamy tyle cierpliwości pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej całą noc.