Dwa pomysły na szybką i sycącą zupę z ciecierzycy

Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki. Oto dwa przepisy, dzięki którym pokochacie to cudowne warzywo.

Gęsta i pożywna zupa z ciecierzycy
Gęsta i pożywna zupa z ciecierzycymateriały prasowe

Nazywana "grochem włoskim" cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.

Pożywna zupa z cieciorki

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • kawałek pora 
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 100 ml śmietany 18%
  • garść makaronu np. penne

Przygotowanie:

1. Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody.

2. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

3. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.  

Zupa z cieciorki ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego 
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • imbir 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • gęsty jogurt

Przygotowanie:

1. W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny.

2. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.

3. Podajemy z  odrobiną jogurtu naturalnego.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas