Dwa pomysły na szybką i sycącą zupę z ciecierzycy
Zupy to smaczny i zdrowy, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek. Uzupełnienie codziennego menu o ich porcję, dostarczy dużej dawki energii i cennych składników odżywczych. Jedną z zup, którą z pewnością warto przyrządzić jest ta na bazie cieciorki. Oto dwa przepisy, dzięki którym pokochacie to cudowne warzywo.
Nazywana "grochem włoskim" cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.
Pożywna zupa z cieciorki
Składniki:
- 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 cebula
- kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny ziarnisty
- 100 ml śmietany 18%
- garść makaronu np. penne
Przygotowanie:
1. Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody.
2. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
3. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.
Zupa z cieciorki ze szpinakiem
Składniki:
- 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 2 łodygi selera naciowego
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 200g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- imbir
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- gęsty jogurt
Przygotowanie:
1. W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny.
2. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
3. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.