Reklama

Reklama

Dynia pieczona z cynamonem

Pyszna przekąska z dyni

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 średnia dynia (ok. 1,3 kg)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 laski cynamonu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 liści szałwi
  • 5 liści laurowych
  • sól, czarny
  • pieprz
  • 150 g prażonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Pokrój dynię ze skórką na plastry, pozbywając się pestek. Oliwę wymieszaj ze startym cynamonem, syropem klonowym, czosnkiem, połową listków szałwi, pokruszonymi listkami laurowymi, solą i pieprzem.

2. Sosem polej kawałki dyni i piecz je na blasze wyłożonej pergaminem ok. 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dodaj orzechy włoskie. Podawaj na ciepło, udekorowane listkami szałwi.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje