Reklama

Reklama

Dynia w miodowej marynacie

Wykorzystaj sezon na dynie.

Składniki:

  • 80 dag dojrzałej dyni (np. melonowej)
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 150 ml winnego octu jabłkowego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 15 dag miodu

Przygotowanie:

1. Dynię obierz ze skóry, przekrój i usuń włókniste części razem z pestkami. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz imbir, pokrój w plasterki. Do garnka wlej ocet jabłkowy oraz 150 ml wody, wrzuć imbir, pół laski cynamonu, goździki i anyż. Zagotuj.

Reklama

2. Do zalewy włóż kawałki dyni, gotuj 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wysterylizowanych słoików. Zalewę jeszcze raz zagotuj, dodaj miód, wymieszaj. Zalej dynię (płyn musi sięgać 1 cm powyżej dyni). Słoiki zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw w chłodne miejsce.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje