Dynia w miodowej marynacie
Wykorzystaj sezon na dynie.
Składniki:
- 80 dag dojrzałej dyni (np. melonowej)
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 150 ml winnego octu jabłkowego
- 1/2 laski cynamonu
- 2-3 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 15 dag miodu
Przygotowanie:
1. Dynię obierz ze skóry, przekrój i usuń włókniste części razem z pestkami. Miąższ pokrój w kostkę. Obierz imbir, pokrój w plasterki. Do garnka wlej ocet jabłkowy oraz 150 ml wody, wrzuć imbir, pół laski cynamonu, goździki i anyż. Zagotuj.
2. Do zalewy włóż kawałki dyni, gotuj 2 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wysterylizowanych słoików. Zalewę jeszcze raz zagotuj, dodaj miód, wymieszaj. Zalej dynię (płyn musi sięgać 1 cm powyżej dyni). Słoiki zamknij i odwróć do góry dnem. Odstaw w chłodne miejsce.