Dyniowa granola z orzechami pekan

Susza okazała się bezlitosna do tego stopnia, że już w połowie sierpnia patrząc na park miałam nieodparte wrażenie, że mamy przynajmniej początek października. Nic więc dziwnego, że od jakiegoś czasu czuję się tak, jakbyśmy mieli jesień. W sklepach pojawiły się już piękne dynie, przyszedł tym samym czas na aromatyczne wypieki i inne cuda, z nutą korzenną...

Granola z lekko zakrapianą jesienną nutą
Granola z lekko zakrapianą jesienną nutą BeMam

Uwielbiam wszelkiego rodzaju płatki, dlatego postanowiłam stworzyć aromatyczny miks, z udziałem dyni, syropu klonowego, przypraw korzennych i oczywiście orzechów pekan... Dzisiaj, zachęcam więc do stworzenia granoli, lekko zakrapianej jesienną nutą.

Co potrzebujemy?

3 szklanki płatków owsianych

1 szklanka orzechów pekan

½ szklanki nasion dyni

½ szklanki nasion słonecznika

½ szklanki nasion siemienia lnianego

½ szklanki płatków kokosowych

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/3 szklanki syropu klonowego

1/3 szklanki puree z dyni

Szczypta soli

½ łyżeczki zmielonych goździków

¼ łyżeczki zmielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

Jak robimy?

Krok 1: Wszystkie suche składniki mieszamy razem.

Krok 2: W międzyczasie podgrzewamy w rondelku olej kokosowy, puree z dyni oraz syrop klonowy aż zacznie się pienić

***Jak zrobić puree z dyni? Kroicie na kawałki, wyciągacie środek i pieczecie ze skórką ok. 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujecie, obieracie ze skórki i miksujecie. I gotowe. Ja takie puree mrożę i jest potem jak znalazł, kiedy późną zimą piekę mój ukochany sernik z dynią Hokkaido

Krok 3: Piekarnik nagrzewamy do 200-210 stopni.

Krok 4: Do miski z suchymi składnikami, powoli wlewamy podgrzany miks z rondelka i wszystko razem szybko i dokładnie mieszamy.

Krok 5: Tak wymieszaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy od 30 do 35 minut.

Krok 6: Po upieczeniu granolę studzimy, możemy przełożyć do słoika i przechowywać nawet do kilku tygodni. Jest to doskonały dodatek do jogurtu z owocami, idealnie smakuje również z zimnym mlekiem

Bogata w składniki odżywcze, zdrowa i lekko strawna, jest idealna dla mam i kobiet w ciąży.

Polecam!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas