Dyniowa granola z orzechami pekan
Susza okazała się bezlitosna do tego stopnia, że już w połowie sierpnia patrząc na park miałam nieodparte wrażenie, że mamy przynajmniej początek października. Nic więc dziwnego, że od jakiegoś czasu czuję się tak, jakbyśmy mieli jesień. W sklepach pojawiły się już piękne dynie, przyszedł tym samym czas na aromatyczne wypieki i inne cuda, z nutą korzenną...
Uwielbiam wszelkiego rodzaju płatki, dlatego postanowiłam stworzyć aromatyczny miks, z udziałem dyni, syropu klonowego, przypraw korzennych i oczywiście orzechów pekan... Dzisiaj, zachęcam więc do stworzenia granoli, lekko zakrapianej jesienną nutą.
Co potrzebujemy?
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów pekan
½ szklanki nasion dyni
½ szklanki nasion słonecznika
½ szklanki nasion siemienia lnianego
½ szklanki płatków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki puree z dyni
Szczypta soli
½ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Jak robimy?
Krok 1: Wszystkie suche składniki mieszamy razem.
Krok 2: W międzyczasie podgrzewamy w rondelku olej kokosowy, puree z dyni oraz syrop klonowy aż zacznie się pienić
***Jak zrobić puree z dyni? Kroicie na kawałki, wyciągacie środek i pieczecie ze skórką ok. 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujecie, obieracie ze skórki i miksujecie. I gotowe. Ja takie puree mrożę i jest potem jak znalazł, kiedy późną zimą piekę mój ukochany sernik z dynią Hokkaido
Krok 3: Piekarnik nagrzewamy do 200-210 stopni.
Krok 4: Do miski z suchymi składnikami, powoli wlewamy podgrzany miks z rondelka i wszystko razem szybko i dokładnie mieszamy.
Krok 5: Tak wymieszaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy od 30 do 35 minut.
Krok 6: Po upieczeniu granolę studzimy, możemy przełożyć do słoika i przechowywać nawet do kilku tygodni. Jest to doskonały dodatek do jogurtu z owocami, idealnie smakuje również z zimnym mlekiem
Polecam!