Dyniowa zupka z indykiem

Im więcej czytam i im więcej wiem i rozumiem skład na słoiczkach dla maluchów, tym bardziej jestem za domowym gotowaniem. Przy czym domowe gotowanie dla niemowlaka jest bardzo proste, ale już gorzej jest ze znalezieniem dobrych składników.

Dyniowa z indykiem
Dyniowa z indykiemBeMam

Kiedyś myślałam, że słoiczki mogą być dobrym wyjściem, no bo przecież są robione dla dzieci więc mają na pewno świetny, super-ekologiczny i zdrowy skład...
Otóż nic bardziej mylnego, o tym napiszę niebawem. Tymczasem matka zakasa rękawy i robi zupki i potrawki dla kochanego syneczka.

W weekend kupiłam ekologiczne dynie, buraki i marchew. Trafił się nawet całkiem przyzwoity indyk bez GMO. A w piwnicy nadal mam worek niepryskanych ziemniaków od rolnika. Na szybko zrobiłam więc zupkę, jaką Adaś lubi wcinać. Bez soli, konserwantów i oczywiście z dobrych warzyw.

Dyniowa zupka z indykiem

Skład dla dziecka powyżej 6 miesiąca, na 3 porcje po ok 200g. Zupkę można zamrozić.

Co potrzebujemy?

30dkg (1/4 średniej wielkości) dyni Hokkaido lub innej

2 średniej wielkości ziemniaki

20dkg piersi z indyka

Opcjonalnie: 1 łyżka oleju rzepakowego

Jak robimy?

Krok 1: Pokrojone w kostki mięso wrzucamy do parowaru, garnka do gotowania na parze.

Krok 2: Do mięsa wrzucamy pokrojoną w plastry dynię i ziemniaki i gotujemy.

Krok 3: Wyciągamy koszyczek, warzywa wraz z mięsem wrzucamy z powrotem wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę oleju. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!

Obiadki możecie przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny, dlatego też polecam mrożenie.

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas