Dyniowa zupka z indykiem
Im więcej czytam i im więcej wiem i rozumiem skład na słoiczkach dla maluchów, tym bardziej jestem za domowym gotowaniem. Przy czym domowe gotowanie dla niemowlaka jest bardzo proste, ale już gorzej jest ze znalezieniem dobrych składników.
Kiedyś myślałam, że słoiczki mogą być dobrym wyjściem, no bo przecież są robione dla dzieci więc mają na pewno świetny, super-ekologiczny i zdrowy skład...
Otóż nic bardziej mylnego, o tym napiszę niebawem. Tymczasem matka zakasa rękawy i robi zupki i potrawki dla kochanego syneczka.
W weekend kupiłam ekologiczne dynie, buraki i marchew. Trafił się nawet całkiem przyzwoity indyk bez GMO. A w piwnicy nadal mam worek niepryskanych ziemniaków od rolnika. Na szybko zrobiłam więc zupkę, jaką Adaś lubi wcinać. Bez soli, konserwantów i oczywiście z dobrych warzyw.
Dyniowa zupka z indykiem
Skład dla dziecka powyżej 6 miesiąca, na 3 porcje po ok 200g. Zupkę można zamrozić.
Co potrzebujemy?
30dkg (1/4 średniej wielkości) dyni Hokkaido lub innej
2 średniej wielkości ziemniaki
20dkg piersi z indyka
Opcjonalnie: 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak robimy?
Krok 1: Pokrojone w kostki mięso wrzucamy do parowaru, garnka do gotowania na parze.
Krok 2: Do mięsa wrzucamy pokrojoną w plastry dynię i ziemniaki i gotujemy.
Krok 3: Wyciągamy koszyczek, warzywa wraz z mięsem wrzucamy z powrotem wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę oleju. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!
Obiadki możecie przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny, dlatego też polecam mrożenie.