ArtykułyWideoSkładnik, który zmienia smak zupy dyniowej. Wystarczy kilka sztuk Poznaj sposób Ewy Wachowicz na kremową zupę dyniową z kurkami. To przepis na pełne smaku danie z dyni Hokkaido oraz świeżych kurek, które możesz zaserwować z aromatycznym pesto z pietruszki, tworząc wyborną kompozycję smaków.dynia, Ewa Wachowicz, Zupa dyniowa, zupa z dyni, Ewa gotuje, kurkiNajlepszy przepis na zupę dyniową. Zawsze się udaje Sezon na jesienne przysmaki na bazie dyni trwa w najlepsze. To zdrowe i pyszne warzywo wykorzystać możemy zarówno do przygotowania sycących, wytrawnych dań jak i słodkich deserów, z dyniowym ciastem i pumpkin spice latte na czele. Prawdziwą królową jesieni jest jednak kremowa zupa, która doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Znalazłyśmy dla was przepis, który zawsze się udaje! dynia, dynia przepisy, Zupa dyniowa, zupa krem, krem z dyniOrientalna zupa dyniowa od Ewy Wachowicz Ten przepis autorstwa Ewy Wachowicz na orientalną zupę dyniową to doskonały pomysł na rozgrzewającą potrawę pełną smaku i aromatu. Połączenie pieczonej dyni z czerwonym curry, mleczkiem kokosowym, grzybami i tofu tworzy harmonię egzotycznych smaków. Na finiszu dodatek kolendry i sezamu wzbogaca danie.Ewa Wachowicz, kuchnia orientalna, dania orientalne, Zupa dyniowa, Ewa gotujeCo dodawać do jesiennej zupy?Zupa jesienią to danie, które powinno znajdować się w każdym jadłospisie. Nie tylko doskonale syci, ale także zapewnia odpowiednią dawkę nawodnienia. Kluczem do powstania prawdziwej, jesiennej zupy są dodatki! Sprawdźmy, co powinno się dodawać do jesiennej zupy!zupy warzywne, zupa, Zupa dyniowaJesienne przepisy: Zupa dyniowaNic tak nie rozgrzewa i syci jesienią, jak odżywcza, pyszna zupa. Choć o tej porze roku asortyment na targowiskach wydaje się uboższy niż latem, to właśnie akurat wtedy rozpoczyna się sezon na dynię! To smaczne warzywo znane jest z wielu właściwości zdrowotnych, które pomogą poprawić kondycję organizmu. Z soczystej dyni można przygotować przepyszną zupę, której przygotowanie nie nastręcza większych problemów, za to zachwyci nawet wybredne podniebienia. Jak przygotować zupę dyniową? Uniwersalny przepis znajdziesz poniżej. dynia, Zupa dyniowa"Ewa gotuje": Krem dyniowy z masłem orzechowymPrzepis na krem dyniowy z masłem orzechowym to doskonały sposób na wykorzystanie dyni w kuchni. Dzięki dodatkom jak mleczko kokosowe czy ostra wędzona papryka, danie ma wyrazisty i oryginalny smak. Łatwe w przygotowaniu, krem jest idealny jako zdrowy obiad lub przekąska.Ewa Wachowicz, Zupa dyniowa, krem z dyni, Ewa gotujeZupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzoląZupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to aromatyczny krem o wyjątkowo bogatym smaku. Wszystko dzięki dodatkom, których nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie. Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to zaprzeczenie opinii o tym, że zupa z dyni bywa mdła! zupa krem, Zupa dyniowa, zupa z dyni, krem z dyniDyniowa zupka z indykiemIm więcej czytam i im więcej wiem i rozumiem skład na słoiczkach dla maluchów, tym bardziej jestem za domowym gotowaniem. Przy czym domowe gotowanie dla niemowlaka jest bardzo proste, ale już gorzej jest ze znalezieniem dobrych składników. Zupa dyniowaKrem z dyni (po 6. miesiącu) Dynia zawiera wiele witamin, zwłaszcza z grupy B i cenne składniki mineralne (fosfor, żelazo, magnez, potas). Zapobiega krzywicy u dzieci i wzmacnia wzrok.Zupa dyniowa"Ewa gotuje": Zupa dyniowa z kurkamiDynię rozkroić, łyżką usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i też pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle (1 łyżka). dorzucić posiekaną cebulę. Zalać wywarem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć i gotować do miękkości. Kurki usmażyć na patelni na łyżce masła. Zupę zmiksować na gładki krem. Zakwasić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową. Zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kurkami i pesto z pietruszki.<br>SKŁADNIKI • 1 - dynia Hokkaido • 250 g - kurek • 1 - marchewka • 1 - cebula • 3 ząbki - czosnku • 2 łyżki - masła klarowanego • 1 l - wywaru jarzynowego • 2 łyżki - soku z cytryny • ½ szklanki - śmietany 18% • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • pesto z pietruszki Ewa gotuje, Ewa Wachowicz, dynia, zupa z dyni, Zupa dyniowa, kurki„Ewa gotuje”: Orientalna zupa dyniowaDynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor. Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować. Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki. Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - dynia Hokkaido<br> • 2 - marchewki<br> • oliwa<br> • 1 - cebula<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • 1 łyżka - oleju ryżowego<br> • 1 łyżeczka - czerwonej pasty curry<br> • 1 l - wywaru jarzynowego<br> • ok. 2 cm imbiru<br> • 400 ml - mleczka kokosowego<br> • 5 - suszonych liści kaffiru<br> • kilka grzybów shiitake (ew. pieczarki lub boczniaki) <br> • 1 - tofu wędzone<br> • 3 łyżki - sosu sojowego<br> • sok z limonki<br> • świeża kolendra<br> • sezam jasny i czarny Ewa gotuje, Ewa Wachowicz, Zupa dyniowa, kuchnia orientalna, dania orientalne„Ewa gotuje”: Krem dyniowy z masłem orzechowymZ dyni usunąć pestki, pokroić na półksiężyce, odciąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się usmaży, dodać posiekany czosnek oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Przyprawić ostrą wędzoną papryką. Wlać wywar i mleczko kokosowe, przykryć i gotować do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut). Dodać masło orzechowe, zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować. Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować natką pietruszki.<br><br> SKŁADNIKI<br> • ½ kg - dyni makaronowej<br> • 1 łyżka - masła klarowanego<br> • 1 - cebula<br> • 2 - ziemniaki<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • kawałek imbiru<br> • ½ łyżeczki - ostrej papryki wędzonej<br> • 2 szklanki - wywaru jarzynowego<br> • 1 szklanka - mleczka kokosowego<br> • 2 łyżki - masła orzechowego<br> • sok z cytryny<br><br> DO PODANIA<br> • prażony słonecznik<br> • natka pietruszki krem z dyni, Zupa dyniowa, Ewa gotujePozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Składnik, który zmienia smak zupy dyniowej. Wystarczy kilka sztuk Poznaj sposób Ewy Wachowicz na kremową zupę dyniową z kurkami. To przepis na pełne smaku danie z dyni Hokkaido oraz świeżych kurek, które możesz zaserwować z aromatycznym pesto z pietruszki, tworząc wyborną kompozycję smaków.
Najlepszy przepis na zupę dyniową. Zawsze się udaje Sezon na jesienne przysmaki na bazie dyni trwa w najlepsze. To zdrowe i pyszne warzywo wykorzystać możemy zarówno do przygotowania sycących, wytrawnych dań jak i słodkich deserów, z dyniowym ciastem i pumpkin spice latte na czele. Prawdziwą królową jesieni jest jednak kremowa zupa, która doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Znalazłyśmy dla was przepis, który zawsze się udaje!
Orientalna zupa dyniowa od Ewy Wachowicz Ten przepis autorstwa Ewy Wachowicz na orientalną zupę dyniową to doskonały pomysł na rozgrzewającą potrawę pełną smaku i aromatu. Połączenie pieczonej dyni z czerwonym curry, mleczkiem kokosowym, grzybami i tofu tworzy harmonię egzotycznych smaków. Na finiszu dodatek kolendry i sezamu wzbogaca danie.
Co dodawać do jesiennej zupy?Zupa jesienią to danie, które powinno znajdować się w każdym jadłospisie. Nie tylko doskonale syci, ale także zapewnia odpowiednią dawkę nawodnienia. Kluczem do powstania prawdziwej, jesiennej zupy są dodatki! Sprawdźmy, co powinno się dodawać do jesiennej zupy!
Jesienne przepisy: Zupa dyniowaNic tak nie rozgrzewa i syci jesienią, jak odżywcza, pyszna zupa. Choć o tej porze roku asortyment na targowiskach wydaje się uboższy niż latem, to właśnie akurat wtedy rozpoczyna się sezon na dynię! To smaczne warzywo znane jest z wielu właściwości zdrowotnych, które pomogą poprawić kondycję organizmu. Z soczystej dyni można przygotować przepyszną zupę, której przygotowanie nie nastręcza większych problemów, za to zachwyci nawet wybredne podniebienia. Jak przygotować zupę dyniową? Uniwersalny przepis znajdziesz poniżej.
"Ewa gotuje": Krem dyniowy z masłem orzechowymPrzepis na krem dyniowy z masłem orzechowym to doskonały sposób na wykorzystanie dyni w kuchni. Dzięki dodatkom jak mleczko kokosowe czy ostra wędzona papryka, danie ma wyrazisty i oryginalny smak. Łatwe w przygotowaniu, krem jest idealny jako zdrowy obiad lub przekąska.
Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzoląZupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to aromatyczny krem o wyjątkowo bogatym smaku. Wszystko dzięki dodatkom, których nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie. Zupa dyniowa z kwaśnym jabłkiem i gorgonzolą to zaprzeczenie opinii o tym, że zupa z dyni bywa mdła!
Dyniowa zupka z indykiemIm więcej czytam i im więcej wiem i rozumiem skład na słoiczkach dla maluchów, tym bardziej jestem za domowym gotowaniem. Przy czym domowe gotowanie dla niemowlaka jest bardzo proste, ale już gorzej jest ze znalezieniem dobrych składników.
Krem z dyni (po 6. miesiącu) Dynia zawiera wiele witamin, zwłaszcza z grupy B i cenne składniki mineralne (fosfor, żelazo, magnez, potas). Zapobiega krzywicy u dzieci i wzmacnia wzrok.
"Ewa gotuje": Zupa dyniowa z kurkamiDynię rozkroić, łyżką usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i też pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle (1 łyżka). dorzucić posiekaną cebulę. Zalać wywarem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć i gotować do miękkości. Kurki usmażyć na patelni na łyżce masła. Zupę zmiksować na gładki krem. Zakwasić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową. Zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kurkami i pesto z pietruszki.<br>SKŁADNIKI • 1 - dynia Hokkaido • 250 g - kurek • 1 - marchewka • 1 - cebula • 3 ząbki - czosnku • 2 łyżki - masła klarowanego • 1 l - wywaru jarzynowego • 2 łyżki - soku z cytryny • ½ szklanki - śmietany 18% • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • pesto z pietruszki
„Ewa gotuje”: Orientalna zupa dyniowaDynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor. Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować. Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. Zamieszać i gotować przez chwilę. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki. Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - dynia Hokkaido<br> • 2 - marchewki<br> • oliwa<br> • 1 - cebula<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • 1 łyżka - oleju ryżowego<br> • 1 łyżeczka - czerwonej pasty curry<br> • 1 l - wywaru jarzynowego<br> • ok. 2 cm imbiru<br> • 400 ml - mleczka kokosowego<br> • 5 - suszonych liści kaffiru<br> • kilka grzybów shiitake (ew. pieczarki lub boczniaki) <br> • 1 - tofu wędzone<br> • 3 łyżki - sosu sojowego<br> • sok z limonki<br> • świeża kolendra<br> • sezam jasny i czarny
„Ewa gotuje”: Krem dyniowy z masłem orzechowymZ dyni usunąć pestki, pokroić na półksiężyce, odciąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się usmaży, dodać posiekany czosnek oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. Przyprawić ostrą wędzoną papryką. Wlać wywar i mleczko kokosowe, przykryć i gotować do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut). Dodać masło orzechowe, zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować. Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować natką pietruszki.<br><br> SKŁADNIKI<br> • ½ kg - dyni makaronowej<br> • 1 łyżka - masła klarowanego<br> • 1 - cebula<br> • 2 - ziemniaki<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • kawałek imbiru<br> • ½ łyżeczki - ostrej papryki wędzonej<br> • 2 szklanki - wywaru jarzynowego<br> • 1 szklanka - mleczka kokosowego<br> • 2 łyżki - masła orzechowego<br> • sok z cytryny<br><br> DO PODANIA<br> • prażony słonecznik<br> • natka pietruszki