Reklama

Reklama

Dyniowe bułeczki

Lekkie i smaczne.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni (potrzeba ok. 300 g surowej)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • jajko, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Lekko natłuść płytkie naczynie żaroodporne.

Reklama

2. W dużej misce wymieszaj mikserem masło z miodem. Następnie dodaj jajko i wymieszaj.

3. Do maślano-jajecznego kremu dodaj dynię i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 szklanki mleka. Mieszaj mikserem na miękkie, lekko lepkie ciasto. Następnie zagnieć je na obsypanym mąką blacie.

4. Zrób z ciasta placek grubości ok. 2 cm. Brzegiem szklanki o średnicy ok. 5 cm wytnij z ciasta bułeczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, jedną obok drugiej. Posmaruj po wierzchu resztą mleka. Piecz ok. 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłe, z masłem i miodem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje