Reklama

Reklama

Dyniowy krem z krewetkami

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg dyni, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki szklanki czerwonej pasty curry (np. Tao Tao)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)
  • 8 dużych gotowanych krewetek (mogą być mrożone)
  • sól, pieprz papryczka chilli i dymka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Ułóż na papierze kawałki dyni. Skrop je olejem i przypraw do smaku. Piecz 35-40 minut, aż dynia zmięknie.

Reklama

3. Przełóż dynię do rondla, dodaj pastę curry. Gotuj, mieszając, 1-2 minuty. Następnie wlej bulion i mleko kokosowe. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

4. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na krem. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 2 minuty. Na talerzach posyp pokrojoną papryczką chilli i posiekaną dymką.


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje