Dyniowy krem z krewetkami
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki szklanki czerwonej pasty curry (np. Tao Tao)
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)
- 8 dużych gotowanych krewetek (mogą być mrożone)
- sól, pieprz papryczka chilli i dymka do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ułóż na papierze kawałki dyni. Skrop je olejem i przypraw do smaku. Piecz 35-40 minut, aż dynia zmięknie.
3. Przełóż dynię do rondla, dodaj pastę curry. Gotuj, mieszając, 1-2 minuty. Następnie wlej bulion i mleko kokosowe. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
4. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na krem. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 2 minuty. Na talerzach posyp pokrojoną papryczką chilli i posiekaną dymką.