Reklama

Reklama

Dżem gruszkowy z przyprawami

Ta wersja dżemu świetnie nadaje się także jako dodatek do mięs.

Składniki:

  •    1 kg gruszek
  •     30 dag cukru
  •     1-2 cytryny
  •     laska wanilii
  •     4-5 goździków
  •     łyżeczka imbiru
  •     2 łyżeczki świeżego
  •     tymianku
  •     opcjonalnie cynamon

Przygotowanie:

Obierz gruszki, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny.

Zagotuj w rondlu szklankę wody, dodaj gruszki i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie.

Dodaj cukier, przyprawy i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje.

Reklama

Przełóż dżem do wyparzonych słoików i zamknij. Pasteryzuj 20 minut.


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje