Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu nie tylko obłędnie pachną. Znajdują też zastosowanie w kuchni. Wybornie smakują z dżemem truskawkowym, a do tego pięknie wyglądają w słoikach pełnych owocowej czerwieni.
"Baldachy kwiatów czarnego bzu rozłóż na 30 minut na gazecie lub papierze i poczekaj, aż wszystkie owady zmienią miejsce zamieszkania. Odetnij małymi nożyczkami kwiatki z gałązek. Odważ 100 g samych kwiatów" - pisze w swojej książce kucharskiej "W słoiku. Przetwory przez cały rok" Kasia Marciniewicz.
Oto kolejne instrukcje autorki bloga ChilliBite.pl: "Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na ćwiartki. Włóż je do garnka z grubym dnem, wymieszaj z pektyną i zagotuj. Dodaj cukier (na początku mniej) i gotuj 2 minuty na małym gazie. Spróbuj, czy dżem jest wystarczająco słodki. Jeśli tak, w ostatniej chwili wrzuć kwiaty czarnego bzu i wymieszaj".
Napełnij wypieczone słoiki gorącym dżemem, nie zdejmując garnka z maleńkiego ognia i od razu zakręć. Wystarczy pasteryzacja na sucho pod kocem. (PAP Life)