Dzielimy się przepisami na przetwory z pomidorów, które zawsze się udają

„Addio pomidory” śpiewał Wiesław Michnikowski, ale wcale nie musimy się z nimi żegnać, gdy tylko minie lato. Początek sierpnia to idealny moment na przygotowanie pomidorowych przetworów, które osłodzą nam długie zimowe wieczory.

Suszone pomidory
Suszone pomidory123RF/PICSEL

Suszone pomidory

Może i najlepsze są te wysuszone naturalnie na włoskim lub hiszpańskim słońcu, ale prawda jest taka, że do przygotowania pysznych domowych pomidorów suszonych wystarczy nam piekarnik z termoobiegiem. Ważny natomiast jest wybór odpowiedniej odmiany - te soczyste niezbyt się sprawdzą. Najlepsza będzie lima, a także pomidory rzymskie lub śliwkowe. Wszystkie są bardzo aromatyczne i mięsiste. Pomidory wystarczy przekroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć na tacy do grillowania i rusztowania w piekarniku, posolić solą morską, a następnie suszyć przez cztery do sześciu godzin w temperaturze 90 stopni. Kawałki pomidorów warto co jakiś czas przewracać.

Po wysuszeniu pomidory należy przełożyć do słoików i zalać oliwą z oliwek. Można też dodać do każdego słoiczka ząbek czosnku. Słoików nie trzeba już pasteryzować, wystarczy odłożyć je w chłodne miejsce. Pomidory te świetnie sprawdzą się jako dodatek np. do mięs, a oliwę, w której były, warto wykorzystać do sałatek. Będzie miała niepowtarzalny pomidorowy aromat.

Domowy ketchup to zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów
Domowy ketchup to zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów123RF/PICSEL

Domowy ketchup

Jego przygotowanie nie jest takie trudne, a przynajmniej będziemy mieć pewność, że uzyskamy produkt bez konserwantów i zbędnej chemii. W tym przypadku również najlepiej sprawdzą się pomidory odmiany lima. Przy dwóch kg pomidorów potrzebujemy trzy łyżki cukru (można użyć ksylitolu), 100 ml octu jabłkowego, łyżeczkę soli, łyżkę dobrego oleju (np. rzepakowego), dwa ząbki czosnku, cebulę, a także przyprawy do smaku: chili albo cayenne, kilka goździków i kulek ziela angielskiego. W małym garnku gotujemy ocet z goździkami i zielem angielskim.

Następnie odstawiamy na pół godziny i wyjmujemy przyprawy, tak by pozostał sam płyn. W dużym garnku podduszamy na małym gazie pokrojone pomidory z cebulą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Po pół godzinie wlewamy ocet i dusimy wszystko kolejne 30 minut. Powstałą pulpę należy przetrzeć przez sito i wlać z powrotem do garnka. Dopiero teraz słodzimy i dosalamy przecier. Jeśli ketchup jest zbyt wodnisty, gotujemy go jeszcze trochę, a jeśli lubimy bardzo gładką konsystencję, możemy go zblendować. Ketchup przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając trochę przestrzeni pod wieczkiem. Po kilku dniach zgęstnieje i nabierze aromatu. Tak przygotowany ketchup można przechowywać w chłodnym miejscu kilka tygodniu, a jeśli zapasteryzujemy słoiki - nawet rok.

Pomidory kiszone
Pomidory kiszone123RF/PICSEL

Kiszone pomidory

Bardzo popularne w Rosji, Ukrainie i Białorusi, ale w Polsce niedoceniane. Niesłusznie, bo kiszone pomidory są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Ich przygotowanie jest proste. Potrzebne będą: dwa kg niewielkich, mięsistych pomidorów (najlepsze będą rzymskie), korzeń chrzanu, kilka ząbków czosnku, koper, ziarna gorczycy, niejodowana sól kamienna i woda - najlepiej źródlana lub wystudzona przegotowana kranówka. W słojach układamy (niezbyt ciasno) pomidorki, pokrojony w plasterki chrzan, koper oraz czosnek, a także przyprawy. To wszystko zalewamy chłodną solanką.

Na każdy litr zimnej wody powinna przypadać łyżka soli. Słoiki zakręcamy i trzymamy przez tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nadają się już do jedzenia. Można też przenieść je w chłodne miejsce, w którym powinny wytrzymać ok. dwóch miesięcy.

Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów123RF/PICSEL

Zimowa sałatka z pomidorów

Sałatka z pomidorów i cebuli to polska klasyka, która świetnie smakuje również w wersji zimowej. Aby ją przygotować, potrzebujemy kilogram dojrzałych, jędrnych pomidorów dowolnej odmiany, cztery duże cebule, kilka liści laurowych, kilka ziaren pieprzu oraz gorczycy, a także przegotowaną lub źródlaną wodę i sól do smaku. Pomidory oraz cebulę kroimy w plastry, które układamy dość ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy. Zalewamy wszystko letnią wodą i zakręcamy słoiki. Zapasteryzowane wytrzymają wiele miesięcy.

Passata w słoiczkach
Passata w słoiczkach123RF/PICSEL

Domowa passata pomidorowa

Przygotowana z aromatycznych pomidorów malinowych posłuży zimą jako sos do makaronu, pizzy oraz gołąbków. Na jej bazie ugotujemy również pyszną zupę pomidorową, dlatego warto zrobić jej więcej. Na pięć kg dojrzałych, ale jędrnych pomidorów potrzebujemy półtorej łyżki soli, czosnek oraz suszone oregano i bazylię. Ci, którzy lubią pikantne smaki, mogą dodać pokrojoną papryczkę chilli. Pomidory parzymy w całości, ściągamy z nich skórkę, kroimy i przekładamy do dużego garnka. Gotujemy pięć minut, po czym przecieramy przez sito, jeśli wolimy gładszą konsystencję. Następnie doprawiamy i dodajemy przetarty czosnek. Passatę przelewamy do słoików, które odwracamy do góry dnem, aż wystygną. Można je również zapasteryzować.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas