Dzień Naleśnika 2022: Przepis na naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Puszyste naleśniki to specjał uwielbiany przez małych i dużych smakoszów. Popularne danie mączne doczekało się wielu wcieleń – od dań serwowanych w barach mlecznych do frykasów, które są dumą bardziej szykownych restauracji. 2 lutego obchodzimy Dzień Naleśnika, więc jest to świetna okazja, by przyrządzić tę potrawę w zaciszu własnej kuchni. Tym razem wybierz naleśniki na słono, inspirowane meksykańskimi kulinariami. Dowiedz się, jak je przygotować i na czym smażyć naleśniki, by zachwycały smakiem i konsystencją.
Spis treści:
Ciasto na naleśniki: Przepis podstawowy
Naleśniki są daniem niezwykle uniwersalnym. W apetyczne ciasto zawinąć można dowolny rodzaj farszu, a do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka podstawowych produktów, które większość z nas ma na co dzień w domowych zapasach. Jak zrobić ciasto na naleśniki, by było elastyczne i nie pękało?
Potrzebujesz:
1 szklanki mąki pszennej,
2 jajek,
1 szklanki mleka,
0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej,
szczypty soli.
Wszystkie składniki wymieszaj energicznie trzepaczką lub użyj miksera. Druga opcja jest wygodniejsza i szybsza. Łatwiej jest wyeliminować wszelkie grudki, których w cieście naleśnikowym być nie może. Konsystencja ciasta na naleśniki powinna być zbliżona do rzadkiej śmietany. Jeśli będzie zbyt wodniste, dodaj odrobinę mąki. Jeśli zbyt gęste - wlej odrobinę wody.
Na czym smażyć naleśniki?
Osoby, które są przywiązane do tradycyjnych trików kulinarnych, zazwyczaj do smażenia naleśników używają kawałka słoniny lub smalcu. Bardzo dobrze sprawdzą się również masło klarowane oraz popularny olej rzepakowy. Warto spróbować także oleju kokosowego, choć najlepiej nadaje się do naleśników podawanych ze słodkim nadzieniem.
Należy pamiętać, by ciasto wylewać na mocno rozgrzaną patelnię - dzięki temu nie będzie przywierać do dna.
Prosty przepis na naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Wytrawne naleśniki sprawdzą się w charakterze obiadu lub kolacji. Prezentują się na tyle smakowicie, że z powodzeniem podasz je nawet podczas przyjęcia. Do zrobienia słonego nadzienia nadaje się większość warzyw. Niech twoje danie nie będzie jednak dziełem przypadku. Proponujemy skomponowanie kolorowych naleśników po meksykańsku.
- Głównym składnikiem jest mięso mielone - użyj dowolnego rodzaju: wołowego, wieprzowo-wołowego albo z indyka. Mięso podsmaż wraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Już na tym etapie możesz rozpocząć przyprawianie i dodać słodką oraz pikantną paprykę w proszku, suszone oregano, sól, pieprz, odrobinę kuminu.
- Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego (wystarczą trzy na jeden kilogram mięsa) oraz szklankę bulionu warzywnego. Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę - czerwoną, żółtą, zieloną lub ich mieszankę. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj czerwoną fasolę z puszki oraz kukurydzę. Podsmażaj jeszcze 5-10 minut.
- Zwieńczeniem dania będzie sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż jeden lub dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, a następnie dodaj 400 gramów krojonych pomidorów. Dopraw oregano, pieprzem oraz solą. Gotuj przez 10 minut.
- Farsz nakładaj na przygotowane wcześniej placki i zawiń. Potrawę zajadać można już w takiej formie, ale naleśniki zapiekane smakować będą jeszcze lepiej! Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp startym serem żółtym. Ustaw piekarnik na 180°C, piecz 20 minut. Smacznego!