Dieta dla trzustki: Produkty zalecane i przeciwwskazane
Ważąca zaledwie 100 gramów i mierząca około 15 cm długości trzustka pełni w organizmie szereg ważnych funkcji. Produkuje enzymy, hormony i sok trzustkowy. Nikt o niej nie myśli, póki nie pojawią się niepokojące objawy. Zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu schorzeń trzustki, ogromną rolę odgrywa dieta. Jakie produkty sprzyjają jej pracy, a z jakich trzeba zrezygnować? Wyjaśniamy!

Funkcje trzustki
Mówiąc o trawieniu, najczęściej wymieniamy żołądek, czasem jelita, może jeszcze wątrobę. Tymczasem niepozorna trzustka pełni bardzo ważną rolę w skomplikowanych procesach metabolicznych. Wydziela enzymy, bez których trawienie węglowodanów, białek i tłuszczów byłoby niemożliwe. Najważniejsze z nich to:
- rozkładająca węglowodany amylaza,
- zajmująca się degradacją białek elastaza,
- odpowiedzialna za trawienie tłuszczów lipaza.
Trzustka produkuje też hormony. Te odpowiadają przede wszystkim za kontrolę poziomu glukozy we krwi.

Dieta dla trzustki. Profilaktyka
Choć o diecie dla trzustki myślimy najczęściej dopiero w obliczu poważnych dolegliwości, warto wiedzieć, co jej służy, a które produkty szkodzą. Najlepszą dla trzustki, jak i całego organizmu, jest zbilansowana, bogata warzyw i owoców dieta, w której są węglowodany złożone i zdrowe, roślinne tłuszcze.
Cichymi zabójcami trzustki są słodycze i wysoko przetworzona żywność. To one są źródłem chemicznych dodatków do żywności w postaci konserwantów, barwników oraz polepszaczy smaku, zapachu i konsystencji. Nierzadko znajdziemy w nich toksyczne dla zdrowia i kondycji trzustki tłuszcze trans.
Produktami, które najbardziej szkodzą trzustce, są papierosy i alkohol.
Warto wiedzieć, że najlepszą ochroną dla trzustki jest mądry model żywienia, w którym eliminujemy wysoko przetworzoną żywność, produkty typu fast food, śmieciowe jedzenie, papierosy i ograniczamy spożycie alkoholu.

Dieta, która pomaga w regeneracji trzustki
"Mądry Polak po szkodzie" - często powtarzamy te słowa w obliczu choroby, gdy na działania prewencyjne jest już za późno. Dieta trzustkowa stosowana jest najczęściej u osób z przewlekłym lub ostrym zapaleniem tego narządu. Jej celem jest odciążenie trzustki i wsparcie jej prawidłowego funkcjonowania, a także działanie ratunkowe, czyli redukowanie dolegliwości wynikających z niewydolności trzustki.
Dieta trzustkowa bazuje na założeniach diety lekkostrawnej, w której ogranicza się spożycie tłuszczów i błonnika. Zalecenia są dostosowywane każdorazowo do stanu chorego i jego możliwości trawiennych. Im ostrzejszy przebieg choroby, tym zalecenia żywieniowe muszą być bardziej restrykcyjnie przestrzegane.

Produkty zalecane w diecie dla regeneracji trzustki
Wbrew obawom, lista produktów, które sprzyjają regeneracji trzustki, jest długa. Można na jej bazie komponować smaczne posiłki nie rezygnując z urozmaicania menu. Są wśród nich:
- jasne pieczywo pszenne, sucharki i biszkopty,
- chude mięso, szczególnie drób, królik i cielęcina,
- ryby: pstrąg, dorsz, sandacz, szczupak, morszczuk,
- gotowane, rozdrabiane lub przecierane (w zależności od zaawansowania choroby) warzywa: marchew, dynia, kabaczek, pomidory (bez skórki), nać pietruszki, korzeń selera i surowe soki warzywne,
- dojrzałe owoce, zjadane bez skórek i pestek winogrona, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jagody i soki owocowe,
- przyprawy: majeranek, wanilia i cynamon,
- napoje: woda niegazowana, herbaty owocowe, napary ziołowe.

Produkty przeciwwskazane w diecie dla trzustki
Obok papierosów i alkoholu istnieje pokaźna lista produktów, które nie służą trzustce i powinny być wykluczone z jadłospisu, tak przy ostrym, jak i przewlekłym zapaleniu. Oto czarna lista trzustkowa:
- alkohol, kawa, czarna (mocna) herbata, kakao, pełnotłuste kefiry i mleko, gazowana woda i napoje,
- tłuszcze odzwierzęce, a w szczególności: smalec, słonina, boczek, margaryny twarde,
- olej palmowy,
- wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna i podroby,
- tłuste ryby: śledzie, sardynki, łosoś, karp, węgorz,
- ciężkostrawne warzywa kapustne i strączkowe, cebula, czosnek, por, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, zielony groszek, rzodkiewka, ogórek,
- gruszki, daktyle, figi, czereśnie, owoce sprzedawane w puszkach,
- chleb żytni, razowy, graham, pieczywo chrupkie, z dodatkiem słonecznika, soi i otrębów.
Zobacz także: