Dzień Placków 2021: Co zrobić, aby placki ziemniaczane rozpływały się w ustach?

Któż nie lubi placków ziemniaczanych? To bardzo łatwe danie, które szybko zapełnia brzuchy głodnych domowników. Choć ich przygotowanie jest czasochłonne, to i tak często je wykonujemy, ponieważ zawsze wychodzą, a także można je podawać pod wieloma postaciami: na wytrawnie lub na słodko! 2 grudnia przypada Dzień Placków Ziemniaczanych, dlatego przybliżymy najlepsze sposoby na to danie. Nie tylko będą rozpływać się w ustach i zachwycą swoją chrupiącą teksturą, ale wprawią w osłupienie nawet wybredne podniebienia.

Jak zrobić placki idealne? Wystarczy trzymać się kilku łatwych zasad
Jak zrobić placki idealne? Wystarczy trzymać się kilku łatwych zasad123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane: Co trzeba o nich wiedzieć?

Placków ziemniaczanych nikomu specjalnie przedstawiać nie trzeba, ponieważ znane są w każdym regionie Polski, ale ich różne rodzaje zajadane są poza granicami naszego kraju! Z czego się robi placki? To tak naprawdę trzy składniki: starte na tarce ziemniaki, mąka i jaja. Choć potrawa wyróżnia się prostotą, to ich przygotowanie jest czasochłonne, wszystko przez konieczność starcia ziemniaków (oczywiście i na to znane są sprytne patenty). Niestety, czasami placki ziemniaczane są dalekie od ideału: niekiedy wychodzą gumowate, rozpadają się, nasiąkają tłuszczem i są niesmaczne. Oczywiście, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby zawsze wyszły genialnie!

Placki ziemniaczane: Zacznij od wyboru ziemniaków

Wydawać by się mogło, że wybór ziemniaków na placki ziemniaczane nie nastręcza większych problemów. Jednak lepiej sięgnąć po takie odmiany, które są mączyste - one właśnie charakteryzują się większą obecnością skrobi, za to mniej w nich wody. Które z ziemniaków idealnie będą nadawały się do placków? Przede wszystkim te oznaczone typem C. Jeśli ochota na placki ziemniaczane przyszła do nas latem, lepiej zrezygnować z młodych bulw, ale sięgnąć po te starsze.

Czy z ziemniaków o większej obecności wody nie da rady przyrządzić placków ziemniaczanych? Oczywiście, że się da! Jednak warto pamiętać o jednym zabiegu. Jakim?

Tarcie ziemniaków na placki

Zetrzyj placki na tarce o średnich oczkach: Będą wtedy bardziej chrupiące
Zetrzyj placki na tarce o średnich oczkach: Będą wtedy bardziej chrupiące

Tarcie ziemniaków na placki jest jedną z najmniej przyjemnych czynności, ponieważ zajmuje bardzo dużo czasu. Oczywiście, najlepiej zetrzeć bulwy na małych lub średnich oczkach (aby kawałki ziemniaków podczas smażenia były chrupiące), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby warzywo zemleć w malakserze lub w maszynce do mielenia mięsa. Nieważne, jaką metodę obierzemy, istotne jest to, aby masę odsączyć z nadmiaru wody. Najlepiej zmielone lub starte ziemniaki wyłożyć na sitko, które umieszcza się na misce albo garnku. Nie warto płynnej zawartości wylewać do zlewu, ale poczekać chwilę, odlać wodę, a wytrąconą na dnie skrobię ziemniaczaną z powrotem umieścić w masie.

Ciemnie placki ziemniaczane? Możesz temu zapobiec!

Czym charakteryzują się idealne placki ziemniaczane? Tym, że - oprócz wybornego smaku - mają piękny, złoty kolor! Niestety, kiedy masa ziemniaczana troszkę postoi w naczyniu, zaczyna ciemnieć, co ma wpływ na finalny wygląd naszego dania. Jeśli nie chcemy, aby nasze danie miało nieatrakcyjny kolor, warto do masy dodać łyżkę śmietany 12 proc. To właśnie jej dodatek sprawi, że nasze placki ziemniaczane nie zmienią swojej barwy.

Smażenie placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane nie mogą długo czekać: Najlepiej smakują ciepłe!
Placki ziemniaczane nie mogą długo czekać: Najlepiej smakują ciepłe!

Smażenie placków ziemniaczanych jest niezbędne. Ale i do tego procesu warto się przygotować. Istotny jest wybór odpowiedniego tłuszczu: niektórzy sięgają po smalec, inni zaś po olej. Smalec ma wysoką temperaturę dymienia, ale podbija kaloryczność produktu. Dlatego lepiej sięgnąć po rafinowane oleje, np. rzepakowy i słonecznikowy, które również do smażenia placków się nadają. Zanim jednak masę wyłożymy na patelnię, tłuszcz musi być dobrze rozgrzany - zbyt zimny spowoduje, że placek nim nasiąknie i będzie gumowaty. 

Jak długo smażyć placki ziemniaczane? Idealnie jest, aby z każdej strony spędziły na patelnie około trzech/czterech minut. Lepiej z masy formować mniejsze i cieńsze placuszki - to przyspieszy i ułatwi ich przygotowywanie. 

Usmażone placki warto od razu umieścić na talerzach wyłożonych ręcznikiem papierowym, który wchłonie tłuszcz. Dobra wiadomość dla niecierpliwych: placki najlepiej smakują ciepłe! Im dłużej czekają na konsumpcję, tym szybciej stają się twarde i gumowate!

Co dodawać do placków ziemniaczanych?

Wiadomo już, jakie składniki są niezbędne do przygotowania placków. Jednak ich charakter i smak można podkreślić za pomocą dodatków i przypraw! Co warto wziąć pod uwagę? Niezbędne są sól i pieprz, choć w przypadku podawania ich na słodko, są zbędne. 
Dla miłośników wytrawnych dań pomocne okazuje się dodanie posiekanej cebuli, przeciśniętego przez praskę czosnku, a także przypraw, np. papryki słodkiej albo wędzonej.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas