Dzień Rogalika 2022: Genialny przepis na rogaliki na piwie

30 stycznia obchodzimy Dzień Rogalika. Dla wielu osób ten słodki wypiek w połączeniu z kawą stanowi najlepszą opcję śniadaniową. Rogaliki są delikatnym pieczywem z zarumienioną i chrupiącą skórką. Najczęściej nadziewane są dżemem lub czekoladą. A co powiecie na piwną wersję tego pieczywa? Przygotowuje się ją znacznie szybciej niż tą klasyczną z drożdży. Poniżej przepis na pyszne rogaliki na piwie, które rozpływają się w ustach.

Rogaliki na piwie to pyszny dodatek do kawy
Rogaliki na piwie to pyszny dodatek do kawy123RF/PICSEL

Dzień Rogalika

Dzień Rogalika, który obchodzimy 30 stycznia, to świetna okazja, aby pokusić się o własny wypiek. Rogale są popularne na całym świecie, a swoją tradycją sięgają już pradawnych czasów, kiedy to nasi przodkowie zajadali się nadziewanymi bułeczkami w kształcie rogu woła. Był to pogański zwyczaj składania ofiary swoim bogom, właśnie w postaci rogali.

Chociaż największą sławą cieszą się rogaliki drożdżowe, to warto spróbować też wersji nieco bardziej oryginalnej - rogalików na piwie. Robi się je znacznie szybciej, niż te klasyczne, ponieważ nie wymagają one tyle czasu, a samo ciasto nie musi wyrastać. W dodatku rogaliki na piwie wychodzą idealnie kruche i rozpływają się w ustach.

Składniki na rogaliki na piwie

Rogaliki są znane w Polsce od wielu pokoleń
Rogaliki są znane w Polsce od wielu pokoleń123RF/PICSEL

Poniższe składniki są niezbędne do wykonania rogali na piwie:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • 10 dag masła,
  • 15 dag margaryny,
  • pół szklanki piwa,
  • jeden słoik marmolady,
  • cukier puder do posypania.

Jak przygotować rogaliki na piwie?

Poniżej szybki i prosty przepis na rogaliki na piwie, które zrobisz w kilka minut:

1. Mąkę połącz z margaryną oraz masłem. Wlej piwo i zagnieć dokładnie ciasto.

2. Rozwałkuj przygotowane ciasto i pokrój na trójkąty. Na każdy kawałek dodaj odpowiednią porcję marmolady i zawiń ciasto.

3. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu rogaliki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Szybkie ciasto "Kilimandżaro"Interia Kulinaria

Polecamy też: 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas