Dzień Rogalika 2022: Genialny przepis na rogaliki na piwie
30 stycznia obchodzimy Dzień Rogalika. Dla wielu osób ten słodki wypiek w połączeniu z kawą stanowi najlepszą opcję śniadaniową. Rogaliki są delikatnym pieczywem z zarumienioną i chrupiącą skórką. Najczęściej nadziewane są dżemem lub czekoladą. A co powiecie na piwną wersję tego pieczywa? Przygotowuje się ją znacznie szybciej niż tą klasyczną z drożdży. Poniżej przepis na pyszne rogaliki na piwie, które rozpływają się w ustach.
Dzień Rogalika
Dzień Rogalika, który obchodzimy 30 stycznia, to świetna okazja, aby pokusić się o własny wypiek. Rogale są popularne na całym świecie, a swoją tradycją sięgają już pradawnych czasów, kiedy to nasi przodkowie zajadali się nadziewanymi bułeczkami w kształcie rogu woła. Był to pogański zwyczaj składania ofiary swoim bogom, właśnie w postaci rogali.
Chociaż największą sławą cieszą się rogaliki drożdżowe, to warto spróbować też wersji nieco bardziej oryginalnej - rogalików na piwie. Robi się je znacznie szybciej, niż te klasyczne, ponieważ nie wymagają one tyle czasu, a samo ciasto nie musi wyrastać. W dodatku rogaliki na piwie wychodzą idealnie kruche i rozpływają się w ustach.
Zobacz także: Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?
Składniki na rogaliki na piwie
Poniższe składniki są niezbędne do wykonania rogali na piwie:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- 10 dag masła,
- 15 dag margaryny,
- pół szklanki piwa,
- jeden słoik marmolady,
- cukier puder do posypania.
Jak przygotować rogaliki na piwie?
Poniżej szybki i prosty przepis na rogaliki na piwie, które zrobisz w kilka minut:
1. Mąkę połącz z margaryną oraz masłem. Wlej piwo i zagnieć dokładnie ciasto.
2. Rozwałkuj przygotowane ciasto i pokrój na trójkąty. Na każdy kawałek dodaj odpowiednią porcję marmolady i zawiń ciasto.
3. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu rogaliki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Polecamy też: