Dziki ryż: Właściwości i zastosowania
Gdy znudzą nam się tradycyjne ziemniaki, w popłochu szukamy jakiegoś ich zamiennika. Często sięgamy po ryż - z racji jego powszechności i szybkości w przygotowaniu. Istnieją różne jego odmiany: biały, brązowy, jaśminowy, basmati. Mogłoby się wydawać, że o nim wiemy już wszystko, tymczasem mamy jeszcze do wyboru dziki ryż. Ma szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych, zatem warto mu się przyjrzeć z bliska. Co zawiera dziki ryż? Z czym się dobrze komponuje? Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy jego zakupie? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.
Czym jest dziki ryż?
Dziki ryż zwany nazywany także często zizianą wodną albo ryżem indiańskim, bądź kanadyjskim należy do roślin z rodziny wichlinowatych, która pochodzi z Ameryki Północnej. Początkowo nie był on uprawiany na masową skalę, tylko pozyskiwany ze swoich naturalnych siedlisk, co dało mu "dziki" przydomek. Nasiona cechują się ciemnobrązowym kolorem i ciekawym smakiem. Swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza amylozie – wielocukrowi, który jest pochodną skrobi. Rośnie na bagnistych terenach, podobnie jak ryż, aczkolwiek wielu badaczy nie uznaje tej rośliny za jego odmianę.
Co zawiera dziki ryż?
Badania wykazały, że dziki ryż zawiera więcej wartości odżywczych niż znana odmiana biała i brązowa. Jest cennym źródłem witamin, między innymi tych z grupy B, K oraz C; minerałów: żelaza, potasu, manganu; a dodatkowo posiada sporo kwasu foliowego, błonnika i przeciwutleniaczy. Ogromną zaletą dzikiego ryżu jest fakt, że nie zawiera glutenu, a ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Właściwości dzikiego ryżu
Zawarte w dzikim ryżu składniki stawiają go wysoko w rankingu zdrowej żywności. Przede wszystkim będąc źródłem przeciwutleniaczy niweluje wolne rodniki z organizmu, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów i starzenie się organizmu. Błonnik powoduje, że ścianki przewodu pokarmowego są szczelnie wypełnione, a to z kolei zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo witaminy i mikroelementy są lepiej wchłaniane, jelita pracują sprawniej i łatwiej pozbywają się produktów przemiany materii oraz toksyn. Dziki ryż polecany jest dla kobiet w ciąży - zawartość kwasu foliowego sprzyja rozwojowi płodu, a obecność żelaza zapobiega anemii. Ponadto powinny też po niego chętnie sięgać osoby chore na celiakię, gdyż nie zawiera ani grama glutenu oraz diabetycy, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny – cukier wolniej uwalnia się w organizmie, przez co łatwiej kontrolować jego poziom.
Dziki ryż: Jak jeść?
Dziki ryż może być traktowany jako dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z mięsem i rybami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stanowił też składnik diety wegetariańskiej. Można podawać go również z warzywami gotowanymi na parze i polać ulubionym, dietetycznym sosem. Prócz walorów zdrowotnych i smakowych stanowi również ciekawą odmianę dekoracyjną – można go łączyć np. z ryżem białym i dodawać do różnych sałatek.
Na co trzeba zwrócić uwagę przy kupowaniu ryżu?
Podczas zakupów warto zachować czujność. Ze względu na kolor dziki ryż łatwo pomylić z ryżem czarnym, dlatego należy patrzeć na pochodzenie danych ziaren. Ponadto istotna jest cena. Dziki ryż jest zdecydowanie droższy od swoich tradycyjnych odpowiedników. Najlepiej zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością albo na aukcjach internetowych.
Jak ugotować wyśmienity ryż?
Ugotowanie dzikiego ryżu nie jest trudne, aczkolwiek jest bardziej czasochłonne, niż przygotowanie tego tradycyjnego. Przed gotowaniem ziarenka powinno się dokładnie przepłukać na sitku. Tak przygotowany ryż gotuje się w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 (dwie szklanki wody na szklankę ryżu). Ważne, aby ogień pod garnkiem był mały. Po ok. 45 minutach ziarna powinny być już gotowe.