Efektowna gruszka w cieście
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Syrop:
- 8 twardych gruszek
- 200 g cukru
- 1/2 l wody
- 1/2 cytryny
- 3 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
Biszkopt:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, wstaw do lodówki na 20 minut, rozwałkuj i wylep nim foremki do babeczek. Piecz w temperaturze 200 stopni C. Gruszki umyj, obierz. obgotuj w syropie z podanych składników. Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z mąką i ubitym białkiem. Do każdej babeczki włóż 1-2 łyżki ciasta, a na środek gruszkę. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Czas przygotowania: ok. 45 minut