Efektowna tarta tatin z gruszkami
Pyszne ciasto, w sam raz na jesienną porę
Sposób przygotowania
Gruszki obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Przetnij je na połówki. Włóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny i posyp 2 łyżkami cukru. Przemieszaj owoce, by pokryły się równą warstwą soku i cukru. Roztop masło na rozgrzanej patelni, wsyp 2/3 szklanki cukru i równomiernie go rozprowadź. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż na niej połówki gruszek (zagłębieniem do góry). Podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż sos się skarmelizuje i pokryje owoce od spodu. Posyp gruszki gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przykryj zawartość patelni krążkiem ciasta francuskiego i zawiń je pod gruszki. Wstaw patelnię do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu ponownie wstaw na ogień, by karmel się rozpuścił. Po 5 minutach przykryj całość talerzem i odwróć patelnię, by przełożyć tartę.