Efektowne babeczki z kremem malinowym
Babeczki w takim wydaniu będą hitem każdej imprezy. Są nie tylko efektowne, ale również wyśmienicie smakują!
Sposób przygotowania:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Masło (w temp. pokojowej) pokrój na kawałki i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Po kolei wbijaj jajka, miksując. Dodaj przesiane suche składniki i ekstrakt z wanilii. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj gorzką czekoladę.
Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości foremek z papilotkami. Piecz ok. 25 minut w temp. 170 stopni C. Wystudź na kratce.
W międzyczasie przygotuj krem: maliny, wodę i sok z cytryny zagotuj w rondelku. Gdy maliny się rozpadną, przetrzyj je przez sitko i odstaw. Białka ubijaj ze szczyptą soli i cukrem nad kąpielą wodną. Gdy cukier się rozpuści, ubijaj jeszcze masę mikserem aż będzie bardzo gęsta (ok. 10 min). Po kawałku dodawaj masło, miksując całość płaską końcówką do mieszania. Na koniec wmieszaj masę malinową. Wystudzone babeczki ozdabiaj kremem za pomocą rękawa cukierniczego.