Regulują ciśnienie krwi, wzmacniają kości. W Japonii zajadają na potęgę od wieków

Oprac.: Anna Czowalla

Zielone śliwki stanowią bogactwo witamin i minerałów
Zielone śliwki stanowią bogactwo witamin i minerałów123RF/PICSEL

Zielone śliwki właściwości - wartości odżywcze

  • Wartości odżywcze zielonych śliwek
Z zielonych śliwek możemy przygotować przetwory123RF/PICSEL
  • Właściwości zdrowotne zielonych śliwek

Co można zrobić z zielonych śliwek?

Zobacz również:

    Zielone śliwki - odmiany

    • Renkloda zielona -to jedna z najstarszych i najbardziej cenionych odmian zielonych śliwek. Pochodzi z Francji i charakteryzuje się małymi, zielonymi owocami o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku. Jej owoce dojrzewają końcem sierpnia. Można jeść je na surowo albo przygotować z nich dżemy i kompoty;
    • Green Gage - znana również jako Renkloda Ulena, to odmiana pochodząca z Francji. Owoce są większe niż w przypadku Renklody zielonej i mają intensywnie zielony kolor. Ich miąższ wyróżnia się wyjątkową soczystością i słodyczą, dlatego sprawdzą się jako dodatek do wypieków i deserów;
    • Śliwa Japońska Kometa - to mniej znana odmiana, która pochodzi z Chin. W Polsce pojawiła się w latach 70. XX wieku. Owoce tej odmiany są egzotyczne w wyglądzie i bardzo smaczne;
    • Śliwa Herman - pochodzi ze Szwecji i jest krzyżówką odmian Car i Ruth Gerstetter. Jest ceniona za odporność na mrozy, szkodniki i choroby. Owoce są średniej wielkości, zielone z lekkim odcieniem żółci, a ich miąższ jest słodki i soczysty;
    • Śliwa Węgierka Wczesna -to odmiana, która dobrze znosi polskie warunki klimatyczne. Owoce są małe, zielone z niebieskim nalotem, a miąższ jest kwaskowaty i odchodzi od pestki.

    Zobacz również:

    Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 137: Marieta ŻukowskaKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL