Egg nog - napój jajeczny
Egg nog, napój na bazie jajka jest popularny zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w niektórych krajach Europy. Pija się go, w zależności od regionu, podczas Wielkanocy lub na Boże Narodzenie. Albo... w jedne i drugie święta.

Składniki
- 1 niepełna szklanka mleka 3,2 proc.
- 1 całe jajko
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- kawałek gwiazdki anyżu (ewentualnie szczypta sproszkowanego)
- pół laski wanilii
- 2 łyżki cukru
Wyjmujemy jajko z lodówki (powinno być w temperaturze pokojowej), przekrajamy laskę wanilii i wyciągamy środek.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy w tym jedną łyżkę cukru, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.Jajko wbijamy do miseczki, wsypujemy drugą łyżkę cukru i przy pomocy miksera ubijamy całość na puszystą masę na wysokich obrotach.Nie przerywając miksowania, dodajemy do jajecznej masy po pół łyżeczki zagotowanego mleka z przyprawami, po chwili dodajemy po łyżeczce mleka, bardzo powoli i stopniowo, by jajko, które miksujemy nie zaczęło się ścinać.Gdy zakończymy przelewanie łyżeczką, wlewamy napój do garnka i zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając. Podajemy ciepły lub schłodzony, w zależności od preferencji. Darmowy program – rozlicz PIT 2020
***Zobacz także