Egg nog - napój jajeczny

Egg nog, napój na bazie jajka jest popularny zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w niektórych krajach Europy. Pija się go, w zależności od regionu, podczas Wielkanocy lub na Boże Narodzenie. Albo... w jedne i drugie święta.

Tradycyjnie używa się surowych jaj, ale my polecamy bezpieczniejszą wersję z jajkiem zaparzonym
Tradycyjnie używa się surowych jaj, ale my polecamy bezpieczniejszą wersję z jajkiem zaparzonym123RF/PICSEL

Wyjmujemy jajko z lodówki (powinno być w temperaturze pokojowej), przekrajamy laskę wanilii i wyciągamy środek.

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy w tym jedną łyżkę cukru, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.

Jajko wbijamy do miseczki, wsypujemy drugą łyżkę cukru i przy pomocy miksera ubijamy całość na puszystą masę na wysokich obrotach.

Nie przerywając miksowania, dodajemy do jajecznej masy po pół łyżeczki zagotowanego mleka z przyprawami, po chwili dodajemy po łyżeczce mleka, bardzo powoli i stopniowo, by jajko, które miksujemy nie zaczęło się ścinać.

Gdy zakończymy przelewanie łyżeczką, wlewamy napój do garnka i zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając. Podajemy ciepły lub schłodzony, w zależności od preferencji. 

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas