Eklery z budyniowym nadzieniem

Smakują wyśmienicie!

Eklerki z polewą czekoladową
Eklerki z polewą czekoladową123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: do garnka wlej 150 ml wody, dodaj olej i szczyptę soli, zagotuj. Wsyp partiami przesianą mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź. Ciasto zmiksuj na gładką masę, dodając po jednym jajku. 

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 200 st. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij 18 paseczków ciasta. Pamiętaj, by zachować między nimi odstęp, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Gdy eklerki się zezłocą, zmniejsz temperaturę do 180 st.i piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące przekrój na pół. 

3. Krem: rozetnij wanilię i wydrąż nasionka. W 1/4 szkl. mleka wymieszaj budyń. Resztę mleka zagotuj z ziarenkami wanilii, cukrem i pokruszoną czekoladą. Wlej rozrobiony proszek i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Ostudź, usuń laskę wanilii. Śmietanę ubij, dodaj do zimnego budyniu, wymieszaj. Rozłóż krem na połówkach eklerek i przykryj ich wierzchami. Rozpuść czekoladę w ciepłej kremówce. Polej wierzch ciastek i udekoruj owocami goji.

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas