Eklery z budyniowym nadzieniem

Smakują wyśmienicie!

Składniki dla: 18 sztuk

Składniki - ciasto

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 60 ml oleju
  • 3 jajka
  • sól

Składniki - krem

  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1/4 szkl. śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii

Składniki - polewa

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 30% pokrojone owoce goji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: do garnka wlej 150 ml wody, dodaj olej i szczyptę soli, zagotuj. Wsyp partiami przesianą mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź. Ciasto zmiksuj na gładką masę, dodając po jednym jajku. 

2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 200 st. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij 18 paseczków ciasta. Pamiętaj, by zachować między nimi odstęp, bo ciastka urosną podczas pieczenia. Gdy eklerki się zezłocą, zmniejsz temperaturę do 180 st.i piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i jeszcze gorące przekrój na pół. 

3. Krem: rozetnij wanilię i wydrąż nasionka. W 1/4 szkl. mleka wymieszaj budyń. Resztę mleka zagotuj z ziarenkami wanilii, cukrem i pokruszoną czekoladą. Wlej rozrobiony proszek i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Ostudź, usuń laskę wanilii. Śmietanę ubij, dodaj do zimnego budyniu, wymieszaj. Rozłóż krem na połówkach eklerek i przykryj ich wierzchami. Rozpuść czekoladę w ciepłej kremówce. Polej wierzch ciastek i udekoruj owocami goji.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje