Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami
Nadchodzące lato wyznacza początek sezonu na młode, delikatne i pyszne cukinie. Te wyjątkowe warzywa uważa się za bogate źródło potasu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, które mogłyby zagrażać organizmowi. Jak wykorzystać potencjał warzywa w kuchni? Zacznijmy od niezwykle prostego przepisu na placki z cukinii i ziemniaków.
Spis treści:
Placki z cukinią i ziemniakami - niezbędne produkty
Cały proces przygotowania placków z cukinii i ziemniaków nie różni się wiele od tradycyjnego dania ziemniaczanego. Dodatek cukinii sprawia, że stają się o wiele delikatniejsze w smaku. To niezwykle proste, niedrogie i nieskomplikowane danie dostarczy nam nowych doznań kulinarnych.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?
- Zaczynamy od dokładnego obrania oraz starcia ziemniaków. W tym celu wybieramy tarkę o najdrobniejszych oczkach lub używamy maszynki do mielenia ze specjalną nakładką.
- Cukinie myjemy i odcinamy końce. Jeśli warzywa są młode nie musimy ich obierać ze skórki. Tak przygotowane cukinie trzemy do miski z ziemniakami.
- Odlewamy pół szklanki zebranej wody z warzyw, a następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka oraz doprawiamy solą. Całość mieszamy do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Łyżką nakładamy porcje i lekko rozpłaszczamy.
- Placki z cukinii i ziemniaków smażymy po 2 minuty z każdej strony. Po czym poznać, że są już gotowe? Uzyskają apetyczny rumiany kolor.
- Placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar nagromadzonego tłuszczu.
- Danie podajemy na ciepło oprószone świeżo mielonym pieprzem oraz posypane ziołami, np. oregano, tymiankiem lub bazylią. Placki świetnie komponują się z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!
Domowy sos czosnkowy - idealny dodatek do placków
Aromatyczny, pełen smaku i przygotowany z naturalnych składników sos czosnkowy doskonale komponuje się z licznymi daniami na bazie mięsa oraz warzyw. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a lista składników zawiera tylko kilka podstawowych produktów. Do jego przygotowania z powodzeniem można wykorzystać większą ilość czosnku - wszystko zależy od preferencji.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie: drobno posiekany koperek
Przygotowanie:
- Do miseczki dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. To także dobry moment na dorzucenie posiekanego koperku.
- Całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, by zdążył się schłodzić.
- Podajemy jako dodatek do chrupiących placków z cukinii i ziemniaków.
Sprawdź również: