Ogórki małosolne na sucho: Jak przygotować wybitny przysmak do letniego podjadania?

W jaki sposób przygotować pyszne ogórki małosolne na sucho?
W jaki sposób przygotować pyszne ogórki małosolne na sucho?123RF/PICSEL

Różnica między ogórkami małosolnymi a kiszonymi

Ogórki małosolne na sucho - potrzebne produkty

W jakie składniki warto zaopatrzyć się do zrobienia ogórków małosolnych na sucho?
W jakie składniki warto zaopatrzyć się do zrobienia ogórków małosolnych na sucho?123RF/PICSEL
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 2-3 gałązki kopru z baldachami
  • 2 łyżeczki soli kamiennej do przetworów
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • opcjonalnie: liść dębu lub chrzanu

Przepis na domowe ogórki małosolne na sucho

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia ogórków gruntowych pod zimną i bieżącą wodą. W tym celu możemy użyć czystej gąbki lub szczoteczki, która wymiecie nagromadzoną ziemię oraz drobiny piasku.
  2. Odcinamy obie końcówki, by dopomóc soli i przyprawom w szybszym dotarciu do wnętrza. Warzywa wrzucamy do worka strunowego.
  3. Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i kroimy w cienkie plasterki. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a koperek płuczemy pod wodą. Tak przygotowane dodatki wkładamy do woreczka z ogórkami.
  4. Składniki oprószamy solą oraz pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. To dobry moment na dorzucenie opcjonalnego liścia chrzanu lub dębu.
  5. Woreczek z ogórkami i dodatkami delikatnie napowietrzamy, a następnie szczelnie zamykamy. W kolejnym kroku solidnie potrząsamy całą zawartością. Dzięki temu sól oraz przyprawy dobrze oblepią ogórki. Pamiętajmy, by od tego momentu nie otwierać woreczka.
  6. Tak przygotowane ogórki umieszczamy w lodówce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, mocno potrząsamy i ponownie wkładamy do chłodu na 2-4 dni.
  7. W pierwszej wersji ogórki małosolne na sucho są gotowe do spożycia już po kilkunastu godzinach. Co ciekawe, możemy jeszcze bardziej przyspieszyć proces ich przygotowywania. Wystarczy schłodzić je z przyprawami w lodówce przez 4 godziny, a następnie wyciągnąć na blat kuchenny. Wybierając tę metodę, pamiętajmy, by spożyć je maksymalnie do 20 godzin od przygotowania.
Ogórki na słodko - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria