Ogórki małosolne na sucho: Jak przygotować wybitny przysmak do letniego podjadania?

Brak wyparzonych słoików, glinianych naczyń i aromatycznej zalewy, w której ukrywa się cały smak. Czy bez tego jesteśmy w stanie przygotować perfekcyjne ogórki małosolne? Okazuje się, że jak najbardziej. Za wschodnią granicą dość popularne jest korzystanie z receptury na ogórki małosolne na sucho. W trakcie kiszenia zachowują intensywny kolor, jędrność i chrupkość, stając się doskonałym dodatkiem do kanapek i dań obiadowych. Jak przygotować ogórki małosolne na sucho w domu? Podpowiadamy.

W jaki sposób przygotować pyszne ogórki małosolne na sucho?
W jaki sposób przygotować pyszne ogórki małosolne na sucho?123RF/PICSEL

Różnica między ogórkami małosolnymi a kiszonymi

W sezonie wiosenno-letnim na dobre rozkręca się przydomowe grillowanie. Jednym z popularniejszych dodatków są ogórki, serwowane na świeżo, a także w wersji kiszonej i małosolnej. Czym dwie ostatnie różnią się od siebie? Podstawowych przeciwieństw można dopatrywać się w smaku.

Ogórki kiszone mają wyrazistszy i bardziej intensywny posmak, a małosolne będą idealnym wyborem dla miłośników subtelnych odczuć smakowych, za to z wyróżniającym się chrupaniem przy jedzeniu. Warto wiedzieć, że obie wersje to nic innego jak dwa etapy tego samego procesu. Ogórki małosolne potrzebują jedynie 2-3 dni do pełnej gotowości, natomiast na wersję kiszoną trzeba poczekać nawet dwa tygodnie. Różnice zauważymy także w doborze przypraw. Podstawowe dodatki do małosolnych obejmują przede wszystkim sól, koper i chrzan, a do kiszonych warto dorzucić jeszcze liście laurowe oraz gorczycę.

Ogórki małosolne na sucho - potrzebne produkty

W jakie składniki warto zaopatrzyć się do zrobienia ogórków małosolnych na sucho?
W jakie składniki warto zaopatrzyć się do zrobienia ogórków małosolnych na sucho?123RF/PICSEL

Prosty i sprawdzony sposób na pyszne ogórki małosolne nie wymaga przygotowywania specjalnej zalewy. Wystarczy, że wykorzystamy recepturę, która zakłada przygotowanie ich na sucho. Nie brakuje w niej przypraw używanych w tradycyjnych przepisach, a rewelacyjnym smakiem możemy cieszyć się już po kilkunastu godzinach. Jakie produkty powinny znaleźć się na liście zakupów?

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 2-3 gałązki kopru z baldachami
  • 2 łyżeczki soli kamiennej do przetworów
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • opcjonalnie: liść dębu lub chrzanu

Przepis na domowe ogórki małosolne na sucho

Chcąc przygotować ogórki małosolne na sucho, zaopatrzmy się w sporych rozmiarów torebki na mrożonki. Najlepiej sprawdzą się strunowe, przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz o pojemności ok. 3-5 litrów. Woreczek możemy zastąpić szklanym słojem z zakrętką.

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia ogórków gruntowych pod zimną i bieżącą wodą. W tym celu możemy użyć czystej gąbki lub szczoteczki, która wymiecie nagromadzoną ziemię oraz drobiny piasku.
  2. Odcinamy obie końcówki, by dopomóc soli i przyprawom w szybszym dotarciu do wnętrza. Warzywa wrzucamy do worka strunowego.
  3. Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i kroimy w cienkie plasterki. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a koperek płuczemy pod wodą. Tak przygotowane dodatki wkładamy do woreczka z ogórkami.
  4. Składniki oprószamy solą oraz pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. To dobry moment na dorzucenie opcjonalnego liścia chrzanu lub dębu.
  5. Woreczek z ogórkami i dodatkami delikatnie napowietrzamy, a następnie szczelnie zamykamy. W kolejnym kroku solidnie potrząsamy całą zawartością. Dzięki temu sól oraz przyprawy dobrze oblepią ogórki. Pamiętajmy, by od tego momentu nie otwierać woreczka.
  6. Tak przygotowane ogórki umieszczamy w lodówce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, mocno potrząsamy i ponownie wkładamy do chłodu na 2-4 dni.
  7. W pierwszej wersji ogórki małosolne na sucho są gotowe do spożycia już po kilkunastu godzinach. Co ciekawe, możemy jeszcze bardziej przyspieszyć proces ich przygotowywania. Wystarczy schłodzić je z przyprawami w lodówce przez 4 godziny, a następnie wyciągnąć na blat kuchenny. Wybierając tę metodę, pamiętajmy, by spożyć je maksymalnie do 20 godzin od przygotowania.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas