Ekspresowy przysmak na tłusty czwartek. Pełnia smaku bez kropli oleju

Oponki przyrządzimy szybciej niż tradycyjne pączki
Oponki przyrządzimy szybciej niż tradycyjne pączki123RF/PICSEL

Oponki - deser dla początkujących

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis na pączki z dziurką - krok po kroku

  1. Do dużej miski wrzucamy: mąkę, twaróg, jajka, oba cukry, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.
  2. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy krótko, tylko do momentu uzyskania elastycznej konsystencji.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm, a następnie szklanką wycinamy koła. Do zrobienia charakterystycznych dziurek w środku przyda się mały kieliszek lub zakrętka.
  4. W kolejnym kroku przystępujemy do smażenia oponek. Do głębokiego garnka wlewamy tłuszcz i porządnie go rozgrzewamy. Pączki z dziurką smażymy z obu stron, aż do zrumienienia.
  5. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, pozwalamy im odcieknąć z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Oponki tradycyjnie smażymy na tłuszczu
Oponki tradycyjnie smażymy na tłuszczu123RF/PICSEL

Patenty, które uchronią słodkości przed piciem oleju

Pieczone oponki

Pieczone pączki serowe to zdrowsza wersja tego przysmaku
Pieczone pączki serowe to zdrowsza wersja tego przysmaku123RF/PICSEL
Hiszpańskie pałeczki - słodkie porras. Jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria