Reklama

Reklama

Energetyczna różowa owsianka

Na śniadanie dobrze jest zjeść owsiankę. Dostarczy nam energii, jest smaczna i szczególnie polecana przez dietetyków. A jeśli, niekonwencjonalnie, dodamy do niej pieczonego buraka, banany i sezonowe owoce - uzyskamy niespotykany smak i bardzo atrakcyjny wygląd...

Magdalena Gembacka w swej książce "Więcej warzyw na talerzu" podaje właśnie przepis na taką różową owsiankę z malinami. Oczywiście, skoro nie ma jeszcze malin, możemy dodać inne owoce: pojawiły się już truskawki, są też morele czy borówki amerykańskie. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Reklama

Płatki owsiane to najzdrowsze z przetworów zbożowych. Dzięki odkryciom archeologów wiadomo, że stanowiły pokarm dla ludzi już kilkadziesiąt tysięcy lat temu. W dzisiejszych czasach są popularne wśród osób dbających o zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Na czym polega ich fenomen? Po pierwsze, posiadają wysoką wartość odżywczą. To dobre źródło węglowodanów, a dzięki sporej zawartości błonnika są cenne dla zdrowia jelit. Poza tym, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, mają działanie antynowotworowe. Helena Rubinstein zalecała paniom płatki owsiane dla pięknej skóry. Ponadto, płatki owsiane wzmacniają też odporność i ułatwiają zasypianie.

Do przygotowania różowej owsianki potrzebujemy: szklankę płatków owsianych, pół szklanki mleka kokosowego, skórkę otartą z pomarańczy, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, mały burak, dojrzały banan, małą pomarańczę, szklankę malin lub garść innych sezonowych owoców, 3-4 świeże lub suszone daktyle, posiekane migdały (opcjonalnie).

Najpierw przygotowujemy pieczonego buraka. Umyty, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy godzinę, w temp. 200 st. C. Możemy go przygotować wcześniej. W upieczony burak z łatwością wejdzie widelec. Obieramy go ze skórki i blendujemy z dodatkiem banana, pomarańczy i namoczonych wcześniej daktyli.

Płatki owsiane zalewamy szklanką wody i mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy powstanie gęsta owsianka. Na koniec dodajemy przyprawy i skórkę z pomarańczy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Mieszamy owsiankę z miksem buraczanym. Przelewamy do miseczek, dekorujemy owocami i po wierzchu posypujemy posiekanymi migdałami.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje