Eskalopki w boczku

Mięso umyj i osusz. Wytnij błonki i chrząstki.

Eskalopki w boczku
Eskalopki w boczku123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, np. zagrodowego
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 łyżki masła + 1 łyżeczka
  • 60 dag ziemniaków
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • grubo mielony czarny pieprz
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • pomidorki cherry
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj i osusz. Wytnij błonki i chrząstki. Zagotuj bulion, wrzuć ziarenka pieprzu i włóż piersi z kurczaka. Gotuj, aż zmiękną, wyjmij. Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do wywaru z gotowania mięsa. Ugotuj na półtwardo, wyjmij (wywaru nie wylewaj!). Por oczyść, potnij w plasterki. Rozgrzej 2 łyżki masła, włóż por, podduś na szklisto.

2. Naczynie do zapiekania posmaruj resztą masła. Nałóż ziemniaki. Każdą pierś z kurczaka owiń dwoma plasterkami boczku. Ułóż na ziemniakach, posyp podduszonym porem. Oprósz mielonym pieprzem. Naczynie przykryj folią aluminiową.

3. Piekarnik nagrzej do 180ºC. Wstaw zapiekankę, piecz 20 minut. Zdejmij folię, włącz termoobieg lub górne grzanie. Zapiekaj jeszcze 10 minut. Podawaj z pomidorkami, posypane listkami natki.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas