Eskalopki w panierce z orzechów włoskich z imbirowymi morelami
Wyjątkowa kolacja dla dwojga.
- 30 dag cielęciny z udźca,
- 4 łyżki siekanych orzechów włoskich,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- 10 dag suszonych moreli,
- 1 mały kawałek świeżego imbiru,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Morele pokroić w paski i zalać winem. Cielęcinę pokroić na kotleciki, posolić, lekko oprószyć pieprzem. Panierować w kolejności: mąka, jajko, siekane orzechy. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Imbir pokroić na plasterki i uprażyć go na rozgrzanym maśle, dodać morele z winem, zagrzać. Usmażone mięso podawać na morelach. Czas przygotowania 45 min.
Przepis na 2 osoby.