„Ewa gotuje”: Biała kiełbasa z piekarnika
Kiełbasę wrzucić do wrzątku (jeśli jest już parzona, to pomijamy tę czynność). Jabłka umyć, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić. Cebule posiekać w piórka i zeszklić na maśle. Na cebuli ułożyć sparzoną kiełbasę. Przyprawić jałowcem i gałązkami tymianku. Piec przez 10 minut w 200 st. C. Po tym czasie podlać cydrem i dołożyć jabłka. Zapiekać przez 15-20 minut. Podawać z purée z chrzanem (do ziemniaków wystarczy dodać łyżkę masła i łyżkę chrzanu, ugnieść i udekorować koperkiem). Kiełbasę można dodatkowo ozdobić gałązkami tymianku.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 8 - białych kiełbas (najlepiej surowych) <br> • 4 - cebule<br> • 4 - jabłka<br> • sok z cytryny<br> • kilka ziaren jałowca<br> • 2 łyżki - masła klarowanego do smażenia<br> • kilka gałązek świeżego tymianku<br> • 150 ml - cydru<br><br> DO PODANIA<br> • purée ziemniaczane z chrzanem i koperkiem