Domowe bułki z zaskakującym składnikiem. Od teraz będziesz je wypiekać codziennie

Wracasz ze sklepu z kilkoma kajzerkami, ale po ich ugryzieniu okazuje się, że konsystencja jest gumowata i zamiast chrupać, pieczywo się kruszy, nie dając przyjemności z jedzenia? Nic nie stoi na przeszkodzie, by w zaciszu własnego domu w prosty i szybki sposób upiec pyszne i aromatyczne bułki, które będą zawierać jeden, zaskakujący składnik.

Jak przygotować domowe bułki z dodatkiem jogurtu naturalnego typu skyr?
Jak przygotować domowe bułki z dodatkiem jogurtu naturalnego typu skyr?123RF/PICSEL

Świeża, chrupiąca, ciepła bułka posmarowana masłem - to dla wielu osób gastronomiczny wehikuł do tzw. smaków dzieciństwa. Rzecz jasna nie brakuje piekarni, które serwują znakomitej jakości pieczywo, ale nie zawsze mamy czas na wybranie się do takiego punktu na zakupy.

Jeśli pieczywo, które kupujesz w osiedlowym sklepie, nie spełnia twoich oczekiwań, być może warto zakasać rękawy i przygotować własne, domowe, świeże, chrupiące i aromatyczne bułeczki? Wcale nie musisz znać się na gotowaniu i posiadać wielu składników, bowiem wystarczą ci jogurt naturalny typu skyr, proszek do pieczenia i odrobina mąki.

Dodając jogurt naturalny typu skyr, sprawisz, że twoje wypieki będą się charakteryzować doskonałą puszystością.

Domowe bułki z jogurtem typu skyr - składniki

Do przygotowania pysznych, domowych bułek, potrzebujesz wspomnianych trzech składników w następującej gramaturze:

  • 440 g mąki tortowej,
  • 900 g jogurtu naturalnego typu skyr,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Domowe bułki z jogurtem typu skyr - przepis

Wszystkie wymienione składniki w podanych proporcjach dodaj do miski i bardzo dokładnie wymieszaj. Kolejny etap polega na odpowiednim wyrobieniu ciasta. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt lejąca się, dodaj wówczas więcej mąki i kontynuuj wyrabianie.

Z wyrobionego ciasta uformuj kilka okrągłych bułeczek i wyłóż je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i umieść w nim blachę z bułeczkami, które piecz przez ok. 30 minut, aż zaczną nabierać złocistego koloru.

Gdy bułki będą idealnie upieczone, ostrożnie wyjmij je z piekarnika i przełóż na metalowy rożen lub kratkę, by od spodu zapewnić im cyrkulację powietrza. Daj "odpocząć" bułkom kilka minut i gdy nieco ostygną, możesz się nimi zajadać.

Psychoterapeutka Marlena Kazoń o terapii dla par. Konflikty czy poczucie pustki?INTERIA.PL