„Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat

„Ewa gotuje”: Pizza zawijana

Do rondelka wlać wodę i mleko. Podgrzać. Wyłączyć kuchenkę i wkruszyć drożdże. Posłodzić łyżeczką cukru. Dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić. Zrobić nadzienie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać oregano i bazylię. Wlać przecier pomidorowy. Dodać koncentrat. Posolić. Wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać do miski. Wlać zaczyn. Przyprawić solą. Wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i zostawić w spokoju do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość rozciągnąć je na kształt krążka i umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku ułożyć talerzyk – dnem do góry. Docisnąć. Talerzyk zabrać a ciasto naciąć tak, by na środku powstało 8 trójkątów. Brzeg ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć pokrojone suszone pomidory, oliwki i paprykę. Posypać tartą mozzarellą. Każdy trójkąt zawinąć w taki sposób, by przykrył nadzienie (koniuszek schować pod ciastem). Trójkąty posmarować oliwą i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i upiec na złoty kolor. Podawać z ulubionymi sosami. Jeść odrywając po kawałku.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 350 g - mąki<br> • 25 g - drożdży<br> • 1 łyżeczka - cukru trzcinowego<br> • 100 ml - wody<br> • 100 ml - mleka<br> • sól<br> • 4 łyżki - oliwy spod suszonych pomidorów<br> • ulubione sosy, np. czosnkowy, BBQ i ketchup<br><br> NADZIENIE<br><br> • kilka suszonych pomidorów w oliwie<br> • 2 łyżki - czarnych oliwek bez pestek<br> • ½ - papryki żółtej<br> • 100 g - twardej mozzarelli<br><br> PONADTO<br> • oliwa do posmarowania<br> • czarnuszka do posypania<br><br> SOS POMIDOROWY<br> • 1 - cebula<br> • 2 ząbki - czosnku<br> • ½ łyżeczka - bazylii<br> • ½ łyżeczki - oregano<br> • ½ szklanki - przecieru pomidorowego<br> • 1 łyżka - koncentratu pomidorowego<br> • sól