Zapomnij o chaczapuri. Ten gruziński przysmak podbija serca Europejczyków
Nie od dziś wiadomo, że gruzińskie dania nie mają sobie równych. Pożywna, aromatyczna i bardzo oryginalna kuchnia nadal nie jest do końca odkryta, ale po chaczapuri przyszedł czas na kolejny hitowy przysmak z tamtych rejonów. Co zaskakujące, danie to sławę zyskało po niechlubnym okresie bycia kojarzonym z kuchnią dla ubogich gruzińskich chłopów, ciężko pracujących w polu. Co to za tajemniczy przysmak nazywany "gruzińską lasagne"?
Adżarska lasagne, czyli pyszny serowy gruziński przysmak
Kaukaska kuchnia w naszym kraju jest kojarzona głównie z chaczapuri czy chinkali, a szkoda, bo Gruzja oferuje całą gamę wspaniałych potraw, których warto skosztować. Jedną z nich jest coraz popularniejsza aczma, czyli tamtejsza wersja lasagne. Choć tych dwóch potraw tak naprawdę nie łączy zbyt wiele, to z wyglądu rzeczywiście aczma może przypominać nieco włoską zapiekankę. Często wybierana przez turystów odwiedzających Gruzję aczma ma wiele wariantów, ale najpopularniejsza jest ta z gruzińskim serem. Choć jest trudno dostępny w Polsce, można wymieszać w równych proporcjach sery: ricotta, fetę i i mozzarellę, by uzyskać podobny smak. Jeśli nie mamy wprawy w samodzielnym przygotowywaniu ciasta makaronowego, możemy użyć gotowych płatów do lasagne. Ta wyjątkowo sycąca zapiekanka makaronowa z pewnością będzie ciepło przyjęta przez domowników. A pochodzi z Adżaru, czarnomorskiego regionu Gruzji, gdzie początkowo była podawana w ubogich domach jako zapewniająca wiele energii chłopom wychodzącym do całodziennej pracy w polu.
Zobacz również:
Aczma - gruzińska lasagne - przepis
Składniki:
- 5 jajek
- 300 ml wody
- 1kg mąki pszennej
- 1,5kg sera imeretyńskiego lub mieszanki serów - mozzarelli, fety i ricotty
- 300 g masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W małej misce wymieszaj jajka z solą i ciepłą wodą. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej mieszankę jajeczną. Delikatnie wymieszaj. Dodaj olej i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, przypominające te na makaron. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na około 20 minut. W tym czasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto podziel na 8 części - 7 jednakowych i jedną większą. Rozpuść masło i lekko ostudź, a następnie posmaruj nim naczynie, w którym będziesz piec aczmę. Większą część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na placek odrobinę większy od naczynia, a następnie wyłóż nim naczynie tak, aby nadmiar ciasta zwisał po jego bokach. Posmaruj roztopionym masłem i posyp częścią sera.
- Kolejne blaty ciasta będą gotowane. Wlej wodę do dużego garnka, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Przygotuj także dużą miskę z zimną wodą. Rozwałkowane ciasto włóż do gotującej się wody na około minutę, po tym czasie ostrożnie wyjmij ciasto, zanurz je w zimnej wodzie, a następnie włóż do durszlaka, aby nadmiar wody spłynął. Przełóż ciasto na ściereczkę i przykryj nią, aby je odsączyć.
- Jeśli chcesz użyć gotowych płatów makarownowych do lasagne, podgotuj je zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Tak ugotowane ciasto połóż na warstwę sera, a następnie posmaruj masłem i posyp serem. Ser przykryj kolejną partią gotowanego ciasta i powtarzaj czynność z każdą kolejną warstwą, z wyjątkiem ostatniej. Ostatnia partia ciasta powinna być surowa, aby wierzch był chrupiący. Nadmiar ciasta, który został po bokach naczynia połącz z wierzchnią warstwą ciasta, zawijając ranty.
- Aby po upieczeniu wygodniej dzielić danie na kawałki, pokrój lasagne jeszcze przed upieczeniem. Wierzch aczmy posmaruj masłem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch lasagne zacznie się rumienić.