Jajecznica będzie kremowa i delikatna. Wystarczy jedna zmiana w przepisie

Jajecznica to proste, a zarazem wyjątkowo smakowite danie, które zawsze znajduje swoje miejsce na śniadaniowym stole. Chcesz, by była jeszcze bardziej kremowa i delikatniejsza w smaku? Do przepisu dodaj jeden składnik. Dzięki niemu stanie się doskonałym wyborem dla miłośników pysznych potraw o poranku.

Mała zmiana w przepisie na jajecznicę wynosi danie na kulinarne wyżyny
Mała zmiana w przepisie na jajecznicę wynosi danie na kulinarne wyżyny123RF/PICSEL

Czy jajecznica to dobry wybór na śniadanie?

Dania jajeczne od dawna kojarzone są zwłaszcza z porannym menu. Jajecznica to nie tylko świetny wybór w momencie, gdy zależy nam na zjedzeniu śniadania na ciepło. To przede wszystkim specjał, który przez wysoką zawartość białka zapewnia energię na całe przedpołudnie. Dodatkowo dostarcza witaminy z grupy B oraz zdrowe tłuszcze. Ważne jest jednak, by zachować umiar w dodatkach takich jak masło czy sól. Lepiej unikać także kalorycznych i ciężkostrawnych wędlin.

Co dodać do jajecznicy, żeby była kremowa i puszysta?

Mała zmiana w przepisie na jajecznicę nie czyni z niej potrawy czasochłonnej i skomplikowanej. Nadal pozostanie specjałem, który przygotowuje się szybko, więc nie musi być kojarzona wyłącznie ze spokojnymi, weekendowymi porankami. Jak przygotować kremową jajecznicę? Dodaj do niej odrobinę śmietany 30 lub 32 proc. Wystarczy jedna łyżeczka na jedno jajko. Ważny jest także moment dołączenia tego składnika.

Zacznij od rozgrzania masła na patelni. Następnie wbij jajka — nie mieszaj ich na początkowym etapie, aby uzyskać lepszą strukturę dania. Jajecznicę smaż powoli na małym ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, zacznij ostrożnie mieszać zawartość patelni. Pod koniec obróbki dodaj śmietanę. Dzięki niej jajecznica będzie kremowa i puszysta. Wierzch potrawy tuż przed podaniem posyp świeżym szczypiorkiem. Jak widać, mistrzowskie śniadanie przyrządzić można w zaciszu własnej kuchni.

Prosta zmiana sprawia, że jajecznica smakuje wybornie
Prosta zmiana sprawia, że jajecznica smakuje wybornie123RF/PICSEL

Z czym podawać jajecznicę?

Różnorodne dodatki do jajecznicy sprawiają, że jest daniem, które nigdy się nie nudzi. Świeże bułki lub chleb to klasyka, która sprawdza się zawsze. Możesz zamienić je również w grzanki — chrupiące pieczywo doskonale kontrastuje z kremową konsystencją jajecznicy. Lubisz bardziej wyraziste smaki? Jajecznicę podawaj z bagietką czosnkową. Poszukiwacze nietuzinkowych rozwiązań kulinarnych tworzą z niej nadzienie do śniadaniowych wrapów wykonanych z pszennej tortilli.

Jajka, jakich jeszcze nie jadłeś - jajeczne chmurkiInteria Kulinaria