Ewa Wachowicz: Koktajle, które pozwolą wrócić do formy po zimie

Soki i smoothie to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu po zimie
Soki i smoothie to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu po zimieArchiwum autora
  • 700 ml organicznego octu jabłkowego
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru
  • ¼ szklanki tartego chrzanu
  • 2 - papryczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy
  1. Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym. Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin.
  2. Po tym czasie przelać przez gęste sito. Przechowywać w lodówce.

Witaminowy sok z warzyw i owoców

Świeży sok - smaczny i zdrowy
Świeży sok - smaczny i zdrowy123RF/PICSEL
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka liści jarmużu
  • 2 jabłka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • kawałek imbiru

Woda miodowo-cynamonowa

  • 1 l wody
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Orzeźwiające smoothe z gruszką i pomarańczą

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • kawałek imbiru
  • garść liści szpinaku
  • 100 ml wody
  • kawałek selera naciowego
  1. Siemię lniane wsypać do miksera. Zmielić.
  2. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłko i gruszkę (ze skórką i pestkami) oraz obraną pomarańczę.
  3. Wycisnąć sok z cytryny, dorzucić kawałek obranego imbiru oraz liście szpinaku. Wlać nieco wody i zmiksować.
  4. Podawać w szklance - z kawałkiem selera naciowego.

Smoothie z mrożonych truskawek

  • 1 szklanka truskawek mrożonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • kilka listków mięty
  1. Mrożone truskawki wrzucić do miksera. 
  2. Wlać trochę wody, miód i olej lniany. Wrzucić miętę.
  3.  Zmiksować i od razu podawać.

Koktajl z dodatkiem kurkumy

Kurkuma ma cenne właściwości zdrowotne
Kurkuma ma cenne właściwości zdrowotne123RF/PICSEL

Składniki:

  • imbir (ok. 1 cm)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz
  1. Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (mniej więcej do połowy objętości) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przecedzić.
  2. Do wywaru dolać letniej wody, wsypać kurkumę, dodać świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny oraz miód. Wymieszać i odstawić na całą noc.
  3. Wypić następnego dnia rano.
Zdrowie a natura – co powoduje, że idą w parze?Interia.tv