Ewa Wachowicz: Koktajle, które pozwolą wrócić do formy po zimie

Przedwiośnie to czas, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia i często jeszcze “ociężali” po zimie. O powrót do dobrej formy możemy zadbać na wiele sposobów, w tym także kulinarnie. Dzisiaj właśnie na tym się skupię.

Soki i smoothie to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu po zimie
Soki i smoothie to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu po zimieArchiwum autora

Bardzo ważna jest dla mnie troska o zdrowie i odpowiedni wysiłek fizyczny. Niektórzy jeżdżą na rowerze przez cały rok, ja jednak kilometry “nabijam" na rowerze stacjonarnym. Gdy zaczyna się sezon, to zdecydowanie preferuję trening na świeżym powietrzu. Po okresie zimowym istotne jest dodatkowe wzmocnienie organizmu. Ja często sięgam po różnego rodzaju koktajle. Po porannej gimnastyce piję wodę z octem jabłkowym na wzmocnienie. Poniżej znajdziecie dokładną recepturę.

Składniki:

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru
  • ¼ szklanki tartego chrzanu
  • 2 - papryczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy

Opis przygotowania:

  1. Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym. Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin.
  2. Po tym czasie przelać przez gęste sito. Przechowywać w lodówce.

Dawkowanie: 1 łyżka rozcieńczona w kieliszku wody 2 razy dziennie rano i wieczorem. W przypadku przeziębienia można zwiększyć liczbę łyżek do 6.

Witaminowy sok z warzyw i owoców

Świeży sok - smaczny i zdrowy
Świeży sok - smaczny i zdrowy123RF/PICSEL

Polecam też przygotowanie smacznego i zawierającego mnóstwo witamin soku z warzyw i owoców. Dodatek selera naciowego sprawia, że napój pozytywnie wpływa na kondycję skóry.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • kilka liści jarmużu
  • 2 jabłka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • kawałek imbiru

Opis przygotowania:

Składniki zmiksować lub wycisnąć w wyciskarce do soków i warzyw. Podawać w szklance.

Woda miodowo-cynamonowa

Jeśli lubicie miód i cynamon to smak poniższego napoju z całą pewnością przypadnie wam do gustu. Miód, znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, może wspomagać układ odpornościowy, pomagając w zwalczaniu infekcji i chorób. Cynamon z kolei może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, poprawie trawienia oraz działaniu przeciwzapalnym.

Składniki:

  • 1 l wody
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Opis przygotowania:

Wodę przegotować i ostudzić (można też użyć wody mineralnej niegazowanej). Wsypać cynamon, dodać miód, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc. Dziennie wypijać po 1 szklance napoju. Najlepiej zrobić sobie tygodniową "kurację".

Orzeźwiające smoothe z gruszką i pomarańczą

Nie bez powodu koktajle typu smoothie cieszą się dużą popularnością. Da się dodawać do nich ulubione warzywa albo owoce. Dzięki konsystencji nierzadko można nimi zastąpić na przykład drugie śniadanie albo lunch. Poniżej przepis na orzeźwiające smoothie z dodatkiem gruszki i pomarańczy.

Składniki:

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • kawałek imbiru
  • garść liści szpinaku
  • 100 ml wody

Do podania:

  • kawałek selera naciowego

Opis przygotowania:

  1. Siemię lniane wsypać do miksera. Zmielić.
  2. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłko i gruszkę (ze skórką i pestkami) oraz obraną pomarańczę.
  3. Wycisnąć sok z cytryny, dorzucić kawałek obranego imbiru oraz liście szpinaku. Wlać nieco wody i zmiksować.
  4. Podawać w szklance - z kawałkiem selera naciowego.

Smoothie z mrożonych truskawek

W Polsce nie możemy jeszcze cieszyć się smakiem świeżych owoców, dlatego też polecam przygotowanie smoothie na bazie mrożonych truskawek.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek mrożonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • kilka listków mięty

Opis przygotowania:

  1. Mrożone truskawki wrzucić do miksera. 
  2. Wlać trochę wody, miód i olej lniany. Wrzucić miętę.
  3.  Zmiksować i od razu podawać.

Koktajl z dodatkiem kurkumy

Kurkuma ma cenne właściwości zdrowotne
Kurkuma ma cenne właściwości zdrowotne123RF/PICSEL

Na samym końcu chciałabym podzielić się przepisem na koktajl z dodatkiem kurkumy.

Kurkuma, znana również jako "złoto indii", jest rośliną z rodziny imbirowatych, która od wieków jest używana w medycynie ajurwedyjskiej i kuchni azjatyckiej ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne. Głównym składnikiem aktywnym w kurkumie jest kurkumina, która posiada silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Picie napojów z kurkumą może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym wzmocnienie układu odpornościowego, redukcję stanów zapalnych i poprawę trawienia.

Składniki:

  • imbir (ok. 1 cm)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (mniej więcej do połowy objętości) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przecedzić.
  2. Do wywaru dolać letniej wody, wsypać kurkumę, dodać świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny oraz miód. Wymieszać i odstawić na całą noc.
  3. Wypić następnego dnia rano.

Polecam wam wykorzystanie powyższych przepisów - będzie to dobre zarówno dla waszego zdrowia, jak i kubków smakowych. Co więcej, większość receptur na koktajle możecie modyfikować, dodając ulubione warzywa albo owoce.

Zdrowie a natura – co powoduje, że idą w parze?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas