Kultowy dodatek do wiosennych kanapek. Powstaje na bazie jajek, rzodkiewki i majonezu

Jajka na miękko, sadzone, po turecku lub idealnie wysmażone w jajecznicy. To składnik, którego w wielu domach nie może zabraknąć podczas śniadania. Przysmakiem, który możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, jest pasta jajeczna. Dodatek charakterystycznie chrupiącego i nieco pikantnego składnika sprawia, że nie tylko zyskuje charakteru, ale dodatkowo syci na dłużej. Jak zrobić pastę jajeczną szybko? Podpowiadamy.

Jak przygotować pastę jajeczną z rzodkiewką?
Jak przygotować pastę jajeczną z rzodkiewką?123RF/PICSEL

Co można dodać do pasty jajecznej?

Pasta przygotowana z jajek wcale nie musi kojarzyć się z nudnym, monotonnymi nieco mdłym w smaku smarowidłem. Mało wyraziste jajka w prosty sposób podbijemy dzięki odpowiednio skomponowanym dodatkom. Doświadczeni kucharze przekonują, że nawet z tak prostego przepisu uda się zrobić prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Wystarczy zgromadzić kilka przypraw, m.in.:

  • lubczyk,
  • płatki chilli,
  • tarty chrzan,
  • świeże listki bazylii,
  • sproszkowane curry,
  • posiekaną natkę pietruszki,
  • czosnek świeży lub suszony,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • słodką lub ostrą mieloną paprykę.

Śniadaniowa pasta z jajek i rzodkiewki

Pyszna i kremowa pasta jajeczna do chleba to idealny pomysł na szybki dodatek do śniadania. Podczas gotowania jajek możemy przygotować pozostałe składniki, a po dokładnym ich wymieszaniu nakładać na kromki chleba. Wersja z dodatkiem rzodkiewki, kiełków oraz szczypiorku pozostawia w ustach przyjemnie pikantny posmak. Jeśli chcemy przygotować lżejszą i bardziej dietetyczną wersję, zastąpmy majonez dwiema łyżkami jogurtu naturalnego wymieszanego z 1-2 łyżeczkami musztardy.

Pasta jajeczna doskonale smakuje nie tylko na kanapkach
Pasta jajeczna doskonale smakuje nie tylko na kanapkach123RF/PICSEL

Składniki na pastę jajeczną z rzodkiewką

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 6-8 rzodkiewek
  • 2-3 łyżki ulubionych kiełków (rzodkiewki, lucerny, słonecznika)
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pastę jajeczną z rzodkiewką?

  1. Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy na twardo.
  2. Kiedy woda zacznie wrzeć, ustawiamy czas na 8-10 minut. Po upływie ostatniej minuty zalewamy jajka zimną wodą, a po wystudzeniu przechodzimy do obierania skorupki.
  3. Obrane jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, a następnie rozgniatamy za pomocą widelca.
  4. Rzodkiewki myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Tarte warzywo dodajemy do jajek razem z majonezem, posiekanym szczypiorkiem i kiełkami. Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Pastę jajeczną podajemy na świeżym pieczywie lub tostach. Smacznego!
Pasta z pieczonego bakłażanaInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas