Kultowy dodatek do wiosennych kanapek. Powstaje na bazie jajek, rzodkiewki i majonezu

Jak przygotować pastę jajeczną z rzodkiewką?
Jak przygotować pastę jajeczną z rzodkiewką?123RF/PICSEL

Co można dodać do pasty jajecznej?

Zobacz również:

    • lubczyk,
    • płatki chilli,
    • tarty chrzan,
    • świeże listki bazylii,
    • sproszkowane curry,
    • posiekaną natkę pietruszki,
    • czosnek świeży lub suszony,
    • świeży lub suszony tymianek,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • słodką lub ostrą mieloną paprykę.

    Śniadaniowa pasta z jajek i rzodkiewki

    Pasta jajeczna doskonale smakuje nie tylko na kanapkach
    Pasta jajeczna doskonale smakuje nie tylko na kanapkach123RF/PICSEL
    • 6 jajek
    • 2-3 łyżki majonezu
    • 6-8 rzodkiewek
    • 2-3 łyżki ulubionych kiełków (rzodkiewki, lucerny, słonecznika)
    • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    • sól i pieprz do smaku

    Jak zrobić pastę jajeczną z rzodkiewką?

    1. Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy na twardo.
    2. Kiedy woda zacznie wrzeć, ustawiamy czas na 8-10 minut. Po upływie ostatniej minuty zalewamy jajka zimną wodą, a po wystudzeniu przechodzimy do obierania skorupki.
    3. Obrane jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, a następnie rozgniatamy za pomocą widelca.
    4. Rzodkiewki myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    5. Tarte warzywo dodajemy do jajek razem z majonezem, posiekanym szczypiorkiem i kiełkami. Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem.
    6. Pastę jajeczną podajemy na świeżym pieczywie lub tostach. Smacznego!
    Pasta z pieczonego bakłażanaInteria KulinariaInteria Kulinaria