Kultowy dodatek do wiosennych kanapek. Powstaje na bazie jajek, rzodkiewki i majonezu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jajka na miękko, sadzone, po turecku lub idealnie wysmażone w jajecznicy. To składnik, którego w wielu domach nie może zabraknąć podczas śniadania. Przysmakiem, który możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, jest pasta jajeczna. Dodatek charakterystycznie chrupiącego i nieco pikantnego składnika sprawia, że nie tylko zyskuje charakteru, ale dodatkowo syci na dłużej. Jak zrobić pastę jajeczną szybko? Podpowiadamy.
Spis treści:
Co można dodać do pasty jajecznej?
Pasta przygotowana z jajek wcale nie musi kojarzyć się z nudnym, monotonnymi nieco mdłym w smaku smarowidłem. Mało wyraziste jajka w prosty sposób podbijemy dzięki odpowiednio skomponowanym dodatkom. Doświadczeni kucharze przekonują, że nawet z tak prostego przepisu uda się zrobić prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Wystarczy zgromadzić kilka przypraw, m.in.:
- lubczyk,
- płatki chilli,
- tarty chrzan,
- świeże listki bazylii,
- sproszkowane curry,
- posiekaną natkę pietruszki,
- czosnek świeży lub suszony,
- świeży lub suszony tymianek,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- słodką lub ostrą mieloną paprykę.
Śniadaniowa pasta z jajek i rzodkiewki
Pyszna i kremowa pasta jajeczna do chleba to idealny pomysł na szybki dodatek do śniadania. Podczas gotowania jajek możemy przygotować pozostałe składniki, a po dokładnym ich wymieszaniu nakładać na kromki chleba. Wersja z dodatkiem rzodkiewki, kiełków oraz szczypiorku pozostawia w ustach przyjemnie pikantny posmak. Jeśli chcemy przygotować lżejszą i bardziej dietetyczną wersję, zastąpmy majonez dwiema łyżkami jogurtu naturalnego wymieszanego z 1-2 łyżeczkami musztardy.
Składniki na pastę jajeczną z rzodkiewką
- 6 jajek
- 2-3 łyżki majonezu
- 6-8 rzodkiewek
- 2-3 łyżki ulubionych kiełków (rzodkiewki, lucerny, słonecznika)
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pastę jajeczną z rzodkiewką?
- Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy na twardo.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, ustawiamy czas na 8-10 minut. Po upływie ostatniej minuty zalewamy jajka zimną wodą, a po wystudzeniu przechodzimy do obierania skorupki.
- Obrane jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, a następnie rozgniatamy za pomocą widelca.
- Rzodkiewki myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Tarte warzywo dodajemy do jajek razem z majonezem, posiekanym szczypiorkiem i kiełkami. Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem.
- Pastę jajeczną podajemy na świeżym pieczywie lub tostach. Smacznego!
Sprawdź również: