Ewa Wachowicz robi z tego niskokalorycznego warzywa wspaniałą pastę. Palce lizać

Jesienne stragany wprost uginają się pod ciężarem wspaniałych warzyw. To doskonały czas, żeby zajadać się nimi na świeżo. Jednym z nich jest bakłażan - niskokaloryczne warzywo, które ma bardzo oryginalny smak. Ewa Wachowicz robi z niego wspaniałą pastę do chleba. Spróbujcie!

Pasta z bakłażana - przepis Ewy Wachowicz
Pasta z bakłażana - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Przepis na pastę z bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 łyżka pasty sezamowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • do dekoracji: mięta.

Opis przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół i obficie posypać solą.  
  2. Odstawić na kilka-kilkadziesiąt minut. 
  3. Następnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym (tak pozbędziemy się goryczki). 
  4. Bakłażana zawinąć w folię aluminiową i upiec na ruszcie lub w piekarniku (200 st. C około 20 minut).  
  5. Po upieczeniu wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. 
  6. Wymieszać z pastą sezamową, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i jogurtem. 
  7. Przyprawić solą i pieprzem. 
  8. Udekorować miętą. 
  9. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, ogórkiem itp.) lub pieczywem.
Nowe krzesła do katedry Notre Dame. Ozdobią wyremontowaną świątynięAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas