Ewa Wachowicz robi z tego niskokalorycznego warzywa wspaniałą pastę. Palce lizać
Jesienne stragany wprost uginają się pod ciężarem wspaniałych warzyw. To doskonały czas, żeby zajadać się nimi na świeżo. Jednym z nich jest bakłażan - niskokaloryczne warzywo, które ma bardzo oryginalny smak. Ewa Wachowicz robi z niego wspaniałą pastę do chleba. Spróbujcie!
Przepis na pastę z bakłażana
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 łyżka pasty sezamowej,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz,
- do dekoracji: mięta.
Opis przygotowania:
- Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na pół i obficie posypać solą.
- Odstawić na kilka-kilkadziesiąt minut.
- Następnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym (tak pozbędziemy się goryczki).
- Bakłażana zawinąć w folię aluminiową i upiec na ruszcie lub w piekarniku (200 st. C około 20 minut).
- Po upieczeniu wydrążyć miąższ, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem.
- Wymieszać z pastą sezamową, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i jogurtem.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Udekorować miętą.
- Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami (marchewką, ogórkiem itp.) lub pieczywem.