Ewa Wachowicz zdradziła przepis na obiad z wykorzystaniem cukinii. Prosty i smaczny

Sezon na cukinie w pełni. To teraz jest najlepszy czas na cieszenie się właściwościami i smakiem tych warzyw w świeżej formie, a także idealny moment na przygotowywanie przetworów. Z cukinii można wyczarować mnóstwo smakowitości - zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Genialnym przepisem na obiad lub kolację podzieliła się ostatnio w mediach społecznościowych Ewa Wachowicz. Banalne, a jakie pyszne!

Makaron z cukinią do doskonałe połączenie. Posmakuje nawet najmłodszym
Makaron z cukinią do doskonałe połączenie. Posmakuje nawet najmłodszymEast News

Przepisy Ewy Wachowicz - polskiej producentki, dziennikarki i prezenterki cieszą się od lat ogromną popularnością. Znana i lubiana głównie za sprawą swojego programu "Ewa gotuje" emitowanego przez stację Polsat, dzieli się z widzami trikami na wyśmienite i nieskomplikowane potrawy oraz desery. Ponadto właścicielka bistro "Zalipianki" w centrum Krakowa prowadzi również konto w mediach społecznościowych - tam publikuje treści dotyczące gotowania, ale nie tylko.

Przepis Ewy Wachowicz na spaghetti w sosie cukiniowym

Na instagramowym profilu Wachowicz - gdzie obserwuje ją już 212 tys. użytkowników, prezenterka chętnie dzieli się przepisami na sezonowe dania. Ponieważ obecnie trwa czas na cukinie, zamieściła nagranie, w którym wyjaśnia jak przygotować proste, ale niezwykle smaczne danie obiadowe z wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Chodzi o makaron z sosem cukiniowym - potrawę, która z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Oto co będzie potrzebne, aby ją przygotować.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. 
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złotawy kolor. Cukinię umyć (młodych warzyw nie trzeba obierać, ładniej wyglądają i lepiej trzymają się w całości). 
  3. Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Dorzucić do czosnku z cebulą i podsmażać chwilę cały czas mieszając - aż cukinia lekko zmięknie i trochę się zezłoci. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dołożyć na patelnię. 
  4. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać winem. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu dusić wszystko do momentu, aż cukinia zrobi się miękka.

  5. Dodać makaron ugotowany all dente, wymieszać, doprawić listkami świeżego oregano (można użyć suszonego - wystarczy płaska łyżeczka, przyprawę trzeba jednak dodać wcześniej, najlepiej razem z pomidorami) lub bazylii. 
  6. Trzymać jeszcze minutę na ogniu. Zajadać ze smakiem - napisała na Instagramie Ewa Wachowicz

Trzeba przyznać, że gotowe danie wygląda naprawdę apetycznie. Spróbujecie je przygotować?

"Żony Warszawy. Historie Prawdziwsze": Anita Kuś-MunsanjeINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas