Ewa Wachowicz zdradziła przepis na obiad z wykorzystaniem cukinii. Prosty i smaczny

Makaron z cukinią do doskonałe połączenie. Posmakuje nawet najmłodszym
Makaron z cukinią do doskonałe połączenie. Posmakuje nawet najmłodszymEast News

Przepis Ewy Wachowicz na spaghetti w sosie cukiniowym

Składniki

  • 2 - cukinie
  • 2 - pomidory malinowe
  • 1 - cebula
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 szklanka - białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka - oliwy
  • oregano, bazylia
  • sól
  • pieprz
  • parmezan
  1. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. 
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złotawy kolor. Cukinię umyć (młodych warzyw nie trzeba obierać, ładniej wyglądają i lepiej trzymają się w całości). 
  3. Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Dorzucić do czosnku z cebulą i podsmażać chwilę cały czas mieszając - aż cukinia lekko zmięknie i trochę się zezłoci. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dołożyć na patelnię. 
  4. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać winem. Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu dusić wszystko do momentu, aż cukinia zrobi się miękka.
  5. Dodać makaron ugotowany all dente, wymieszać, doprawić listkami świeżego oregano (można użyć suszonego - wystarczy płaska łyżeczka, przyprawę trzeba jednak dodać wcześniej, najlepiej razem z pomidorami) lub bazylii. 
  6. Trzymać jeszcze minutę na ogniu. Zajadać ze smakiem - napisała na Instagramie Ewa Wachowicz
"Żony Warszawy. Historie Prawdziwsze": Anita Kuś-MunsanjeIgor NowińskiINTERIA.PL